Lista izložbi

Zlatni album

02.07-02.10.2011.

Nakon gotovo deset godina istraživanja fototeke Muzeja istorije Jugoslavije (sastavljene od oko 150.000 fotografija koje prate sva Titova javna pojavljivanja u zemlji i svetu, od 1948. do 1980. godine ali i privatne, vrlo često za fotografisanje režirane situacije) autori izložbe sklapaju Album zlatnog doba 20. veka – portret vladara u zlatnom ramu iz perspektive protokolarnog odevanja predsedničkog bračnog para socijalističke Jugoslavije.

Odabrani period su 50-te i 60-te godine XX veka koje u socijalističkoj Jugoslaviji odišu obećanom lakoćom života posle velikih stradanja i razaranja tokom Drugog svetskog rata. Tih godina Tito i Jovanka su ravnopravni i svetski prisutni predsednički bračni par, domaćini političkim i javnim ličnostima iz celog sveta (Gamalu Abdelu Naseru, Džavaharlal Nehruu, caru Hailu Selasiju, grčkom kralju Pavlu, Nikiti Sergejeviču Hruščovu, Norodomu Sihaniku, Ahmedu Sukarnu, kralju Olafu, Indiri Gandi i mnogim drugim).

Izložba Zlatni album prati stil odevanja bračnog para Broz tokom “najglamuroznijeg“ perioda njihovog života. Tito i Jovanka u Jelisejskoj palati, u poseti kod engleske kraljice Elizabete, na večeri sa liderima Nesvrstanih, Jovanka sa gošćama na modnim revijama, na brodu Galeb tokom egzotičnih putovanja, na najvećim svetskim lovištima – od Sahare preko latinoameričkih ravnica do ledenog Sibira, sa Sofijom Loren u vinskom podrumu na Vangi… neke su od prilika zabeleženih na fotografijama koje su autori izložbe prepoznali kao interesantne za analizu. Pored fotografija biće izložena originalna odela i nakit Josipa Broza i rekonstrukcije haljina Jovanke Broz.

„… u prikazima Titovog života rano su se pojavili luksuz i sjaj, posebno u izveštajima sa egzotičnih Titovih putovanja. Izveštaji Filmskih novosti sa Titovih putovanja, sa letovanja na Brionima, iz lovišta, više liče na priče o celebrities, koje će se u bivšoj Jugoslaviji pojaviti tek nekoliko decenija kasnije. Mada, možda bi se u njima pre mogao prepoznati jedan mnogo stariji obrazac. Tito je bio simbolički „otac naroda“ ili bolje rečeno „dobri kralj“ kao u narodnim bajkama i legendama. Za „kralja“ je normalno da živi u dvorcu, da ima sjajne uniforme, da ide u kraljevski lov…“ (Predrag Marković, istoričar).

Autori: Dušica Knežević i Momo Cvijović

Zlatni album će publika moći da poseti do 2. oktobra, svakoga dana, osim ponedeljka, od 10 do 16 sati.
Izložba je realizovana uz podršku Ministarstva kulture, informisanja i informacionog društva Republike Srbije i Sekreterijata za kulturu Skupštine grada Beograda.

Povodom 25 godina Muzeja Jugoslavije

Predistorija: Osnova za razumevanje Muzeja Jugoslavije

Na oblikovanje evropskog tipa muzeja uticale su brojne prakse i koncepti sakupljanja, čuvanja i upotrebe predmeta.

Muzejska laboratorija

Otvoreno istraživanje i preispitivanje jugoslovenskog nasleđa

Muzej Jugoslavije te poziva #OSTANIUMUZEYU