Intervencija kolektiva Karkatag na postavci u Starom muzeju

Zgrada Starog muzeja, koja je deo kompleksa Muzeja Jugoslavije, 16. juna se ponovo otvara za publiku. Tom prilikom, u okviru aktuelne postavke Muzejska laboratorija, biće predstavljen prvi od tri interaktivna digitalna automata, pod nazivom Slogan Master 7, koji su deo umetničkog rada n(ex)t y(o)u/novi revizionizam kolektiva Karkatag.

Pomoću tog automata publika će, inspirisana zadatim fotografijama iz jugoslovenskog perioda, moći da gradi slogane. Кombinujući delove krilatica iz vremena SFRJ, poput Uvek ćemo se boriti za, Živeo/živela, Proleteri svih zemalja, sa aktuelnim heštegovima (#love, #foodporn, #nofilter, itd.) posetioci proizvode vizuelni sadržaj nalik na tzv. mimove (vizuelne sadržaje koji kruže internetom). 

Nakon vanrednog stanja Muzej Jugoslavije postepeno otvara svoje prostore za publiku. Posle Kuće cveća i Parka skulptura, sada je dostupan i Stari muzej. U ovom objektu posetioci mogu da se upoznaju sa delom bogatog fonda Muzeja na aktuelnoj postavci Muzejska laboratorija, u okviru koje kustosi Muzeja pozivaju relevantne stručnjake, umetnike i druge saradnike da kroz zajednički rad promišljaju i razmenjuju ideje o jugoslovenskom nasleđu.

Primer ovakvog dijaloga između kustosa Muzeja i lokalnih umetnika u okviru Muzejske laboratorije, jeste i umetnički projekat n(ex)t y(o)u/novi revizionizam kolektiva Karkatag, čiji je deo interaktivni digitalni automat Slogan Master 7.

„Kroz kombinaciju sadržaja sučeljavaju se i porede načini komunikacije, intencije i sistemi vrednosti društva, propituje se konzumacija tzv. ključnih reči iz različitih perioda, a publika može da kreira sve, od senzacionalističke najave u žutoj štampi, reklamnog plakata, sarkastične opaske, masne šale, do višeslojne kritike“, objašnjavaju članovi umetničkog kolektiva Karkatag i dodaju:

Slogan Master 7 poigrava se pitanjima vrednosti. Oslanjajući se na savremeni trenutak, koji obiluje revizionističkim delovanjem, Karkatag u ovom radu perpetuira mogućnost poigravanja informacijama. Ovakva aktivnost već se masovno odigrava u internet prostoru, a naročito na društvenim mrežama, a Slogan Master 7 jeste pokušaj da se takvoj praksi i u muzejskim okvirima obezbedi uniformnost i dâ zvaničan ton.“

Intervenciji Slogan Master 7, koja je deo rada n(ex)t y(o)u/novi revizionizam, prethodilo je raspisivanje konkursa za idejno dizajnersko rešenje štafete mladosti pod nazivom Next You štafeta, štafeta nove generacije, koji je otvoren do 20. juna. Detalji u vezi sa prijavom i tehničkim propozicijama mogu se pronaći na linku: https://www.facebook.com/events/2533439120229467/

 

Povodom 25 godina Muzeja Jugoslavije

Predistorija: Osnova za razumevanje Muzeja Jugoslavije

Na oblikovanje evropskog tipa muzeja uticale su brojne prakse i koncepti sakupljanja, čuvanja i upotrebe predmeta.

Muzejska laboratorija

Otvoreno istraživanje i preispitivanje jugoslovenskog nasleđa

Muzej Jugoslavije te poziva #OSTANIUMUZEYU