Muzej Jugoslavije proslavlja dvadeset peti rođendan

Muzej Jugoslavije 1. decembra 2021. godine obeležava 25 godina od osnivanja. Tom prilikom biće otvorena izložba o industrijskom nasleđu „O fabrikama i radnicima”, koja se realizuje u saradnji sa Muzejom nauke i tehnike. U rođendanskoj nedelji, od 29. novembra do 5. decembra, biće realizovani i mnogi drugi edukativni i zabavni programi. Ulaz će tokom ovih sedam dana biti besplatan.

U ponedeljak 29. novembra posetioce očekuje nastup hora „Naša pjesma”, koji će na nekoliko lokacija u muzejskom kompleksu i više puta tokom dana izvoditi repertoar revolucionarnih pesama, kao i autorsko vođenje kroz izložbu „Umro je drug Tito” u Kući cveća od 13 časova.

Na Dan muzeja, 1. decembra, publika će moći da poseti deo postavke „O fabrikama i radnicima”, koju Muzej Jugoslavije realizuje u saradnji sa Muzejom nauke i tehnike.  Ideja da se jedna izložba realizuje u dva prostora i da u pripremi učestvuje autorski tim koji predvode po dva kustosa iz svake institucije, proistekla je iz stremljenja oba muzeja da istražuju, štite i predstave javnosti industrijsko nasleđe.

Izložba se bavi industrijalizacijom na teritoriji današnje Srbije, od njenih ranih pojava, sredinom 19. veka, do danas. Ova važna tema biće sagledana iz različitih perspektiva – od društveno-političke, kulturne i istorijske, do tehničko-tehnološke. Prvo autorsko vođenje kroz deo izložbe u Muzeju Jugoslavije biće organizovano već u subotu, 4. decembra u 13 časova, dok će nastavak postavke u Muzeju nauke i tehnike posetioci moći da vide od 7. decembra.

U petak, 3. decembra, na aktuelnoj postavci „Muzejska laboratorija“ biće organizovana kamerna vođenja, za male grupe, kako bi posetioci i kustosi otvoreno porazgovarali o izložbi, temama koje ona pokreće i njenim budućim izmenama. Ovakvo, interaktivno, tumačenje postavke deo je kontinuiranog istraživanja i preispitivanja jugoslovenskog nasleđa kojim se u „Muzejskoj laboratoriji“ kustosi bave. Broj posetilaca po svakom od vođenja je ograničen. Prijavljivanje za jedan od termina u 13, 14 ili 15 časova je obavezno na [email protected] i potrebno je naglasiti termin za koji se posetilac prijavljuje.

Obeležavanje ovogodišnjeg Dana muzeja završava se u nedelju, 5. decembra, kada najmlađe posetioce i njihove pratioce, očekuje „Porodični dan”. Deca će imati priliku da pomoću mape pronalaze eksponate (poklone koje je Josip Broz Tito dobijao tokom života iz celog sveta) na stalnoj postavci Muzeja i tako putuju kroz različite zemlje i vremenske periode, uče o istorijskim događajima i ličnostima, udaljenim kulturama i njihovim običajima.

U subotu i nedelju, 4. i 5. decembra, biće održana i redovna vođenja kroz kompleks Muzeja, na engleskom u 11 časova i na srpskom u 12 časova.

Radno vreme Muzeja Jugoslavije je tokom rođendanske nedelje je svakog dana od 10 do 18 časova.

Povodom 25 godina Muzeja Jugoslavije

Predistorija: Osnova za razumevanje Muzeja Jugoslavije

Na oblikovanje evropskog tipa muzeja uticale su brojne prakse i koncepti sakupljanja, čuvanja i upotrebe predmeta.

Muzejska laboratorija

Otvoreno istraživanje i preispitivanje jugoslovenskog nasleđa

Muzej Jugoslavije te poziva #OSTANIUMUZEYU