Nagrada Živa za rukovođenje Arheološkom parku Viminacijum

Forum slovenskih kultura (FSK) dodelio je nagrade za najbolje slovenske muzeje u Pragu u saradnji s Narodnim tehničkim muzejem iz Praga, pod počasnim pokroviteljstvom češkog Ministastva kulture. Osim glavne nagrade, koju je osvojio Muzej emigracije iz Poljske, po prvi put za pet godina dodeljena je nagrada za kulturno istorijsku celinu. Osvojio ju je Muzej Kiži iz Rusije.

Dvadeset pet muzeja iz dvanaest slovenskih zemalja učestvovalo je u ovogodišnjem takmičenju za Živa nagradu za najbolji slovenski muzej. Na petoj ceremoniji (prethodne su se realizovale u Skoplju, Sankt Petersburgu, Zadru i na Bledu) Živa nagrada za najbolji slovenski muzej dodeljena je Muzeju emigracije iz Gdinje u Poljskoj. Po prvi put pobedniku je dodeljena i novčana nagrada u iznosu od 3000 evra. Takođe po prvi put, žiri sastavljen od trinaest muzejskih stručnjaka iz slovenskih zemalja i Evropska muzejska akademija odabrali su pobednika za kulturno istorijsku celinu. Tu nagradu odneo je Muzej Kiži iz Rusije. Odlučeno je i da sledeća ceremonija dodele Živa nagrada, 2019. godine bude u Crnoj Gori.

Pored glavne nagrade, posebno priznanje za rukovođenje dodeljeno je Arheološkom parku Viminacijum (Kostolac, Srbija); osvajač priznanja za otvorenost prema posetiocima bio je Regionalni istorijski muzej (Šumen, Bugarska); Muzej savremene umetnosti (Zagreb, Hrvatska) dobio je posebno priznanje za kreativnost; Memorijal Lidice (Lidice, Češka) za pripovedanje, a Centar za izgradnju nasleđa u Plaziju – Narodni tehnički muzej (Plazi, Češka) za dobru upotrebu resursa.

Sudije iz slovenskih zemalja (među kojima je i Neda Knežević, direktorka Muzeja Jugoslavije) i Evropska muzejska akademija posetili su muzeje koji su konkurisali za Živa nagradu (od Srbije, Crne Gore, Makedonije, Poljske, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Slovačke, Slovenije, Češke, Rusije i Belorusije).  Svrha ‘Živa’ nagrade jeste da podstiče slovenske muzeje ka što boljoj prepoznatljivosti i unapređenju uticaja na lokalnom, regionalnom i međunarodnom nivou u vidu društvene odgovornosti, rekla je dr Andreja Rihter, direktorka Foruma slovenskih kultura na ceremoniji u Narodnom tehničkom muzeju u Pragu, i dodala da je, za pet godina postojanja ta nagrada okupila i zbližila skoro stotinu muzeja. Mnogi među njima su, takođe zahvaljujući Živa nagradi, postali prepoznatljivi i van granica slovenskog sveta, gde su dobili priliku za promociju, nove kontakte, pa su se čak našli i među osvajačima drugih evropskih muzejskih nagrada.

Muzej Jugoslavije 2015. godine dobio je nagradu za dobru upotrebu resursa.

Povodom 25 godina Muzeja Jugoslavije

Predistorija: Osnova za razumevanje Muzeja Jugoslavije

Na oblikovanje evropskog tipa muzeja uticale su brojne prakse i koncepti sakupljanja, čuvanja i upotrebe predmeta.

Muzejska laboratorija

Otvoreno istraživanje i preispitivanje jugoslovenskog nasleđa

Muzej Jugoslavije te poziva #OSTANIUMUZEYU