01.02.2018

Obnova! Počinje sada!

Ana Radić, saradnik za odnose sa javnošću

Sredinom novembra prošle godine novinari su me zvali da pitaju samo jedno – da li rušimo Kuću cveća? Posetioci su bili u čudu, slali fotografije redakcijama, iako je nova putanja prolaza vodila do mesta večnog počinka Josipa Broza Tita i njegove supruge Jovanke Broz. Gde će i ostati.

Prvi radovi na obnovi kompleksa Muzeja Jugoslavije počeli su izgradnjom novog objekta, na mestu stare biletarnice i ulazne kapije. Volimo da ga zovemo vizitorski centar, iako je reč strana. Dotrajali objekat, sagrađen pre skoro 40 godina, biće zamenjen prijatnim mestom za boravak u našem parku i malim kafeom. Kompleks koji svake godine obiđe preko 120.000 posetilaca dobiće i optimalan broj toaleta za publiku kao i modernu suvenirnicu.


Početkom decembra, prvi put nakon više od tri godine, spakovala sam svoje stvari i napustila kancelariju s jednim od najlepših pogleda u gradu. Ne, nije u pitanju ni novo radno mesto, ni drugi posao. Po prvi put od 1962. godine kada je Muzej 25. maj otvoren, počeli su ozbiljniji radovi u objektu koji je jedan od najmonumentalnijih izložbenih prostora u zemlji. Sada je zatvoren za publiku. Sišla sam u prizemlje, u Odeljenje za istraživanje i zaštitu muzejskog fonda jer su radovi na termo i elektroinstalacijama prvo počeli na spratu. Zatekla sam gomilu kutija spremnih za pakovanje muzejskih eksponata, super društvo u kancelariji i majstore za sve i svašta, i tako je svaki put kada bacim pogled kroz prozor ili otvorim vrata. Grejanje nemamo, sem jednog rebra radijatora na struju, pa kustosi smehom i brzim pokretima pri pravljenju kutija rešavaju ovu prilično vanrednu situaciju u kojoj je izmeštanje predmeta iz depoa prioritet u radu. Obeležili smo 200 spakovanih kutija s negativima iz foto-dokumentacije i nekoliko rođendana. Na iseljenje, spakovane u kutije, čekaju više hiljada štafeta, tehnička i likovna zbirka. Čekamo i mi, zaposleni, jer će uskoro radovi početi i u kancelarijama.Pavovanje predmeta u depoima Muzeja 25.maj. Obnova! Počinje sada!

Kada je baš hladno, prošetamo do Starog muzeja i Kuće cveća, ali okolo kao što ide i publika. Lepo je videti da se prvi obrisi moderne ulazne kapije i centra za posetioce već naziru. Vreme nas je poslužilo u godini kada obeležavamo sto godina od osnivanja prve Jugoslavije. Nadamo se da će tako i ostati.

Stay tuned… nastaviće se… jer Obnova! Počinje sada! 😉

Povodom 25 godina Muzeja Jugoslavije

Predistorija: Osnova za razumevanje Muzeja Jugoslavije

Na oblikovanje evropskog tipa muzeja uticale su brojne prakse i koncepti sakupljanja, čuvanja i upotrebe predmeta.

Muzejska laboratorija

Otvoreno istraživanje i preispitivanje jugoslovenskog nasleđa

Muzej Jugoslavije te poziva #OSTANIUMUZEYU