Lista programa

Konzervacija Kunove slike pred publikom

Muzej Jugoslavije poziva sve zainteresovane da svake subote i nedelje, od 13 do 14 časova, do početka juna 2024. godine  prisustvuju konzervaciji slike „Skica za spomenik u Ivanjici” Đorđa Andrejevića Kuna. Posetioci će imati priliku da upoznaju procese restauracije ovog umetničkog dela, starog preko 70 godina, kao i da saznaju nešto više o Kunovom stvaralaštvu.

Javna konzervacija slike Skica za spomenik u Ivanjici  radi se kao deo pripremnih aktivnosti izložbe  Kun: umetnik – radnik – borac koja će biti otvorena u Beogradu 11. juna u Galeriji SANU. Izložba u zajedničkoj organizaciji Galerije SANU, Muzeja Jugoslavije i Muzeja savremene umetnosti biće priređena  povodom obeležavanja 120 godina od rođenja Đorđa Andrejevića Kuna, istaknutog jugoslovenskog umetnika, akademika, revolucionara i profesora na Akademiji likovnih umetnosti u Beogradu.

Pošto je poslužila kao skica za najveći spomenik u tehnici mozaika na Balkanu, ova slika iz likovnog fonda Muzeja Jugoslavije nikad nije izlagana. Kun je autor i arhitektonskog rešenja samog spomenika, rađenog u stilu socijalističkog realizma, koji je svečano otkriven povodom Dana ustanka 7. jula 1957. godine.

Slika i sam mozaik nastali su u državnoj majstorskoj radionici kojom je rukovodio Kun, na adresi Topčiderski venac 32 (kasnije Konavljanska 2), na mestu današnje Vile „Mir“, u neposrednoj blizini zgrade Muzeja 25. maj.

Muzej Jugoslavije poseduje najbrojniju i najraznovrsniju kolekciju Kunovih radova, u kojoj se nalazi 11 ulja, 20 originalnih crteža, sve četiri mape grafika po kojima je najpoznatiji, uključujući originalno izdanje mape Krvavo zlato, čiji se reprint može videti na stalnoj postavci Muzeja, ali i predmete primenjene umetnosti, marke, novčanice i plakate.

Đorđe Andrejević Kun (31. mart 1904 – 17. januar 1964) bio je jedan od najznačajnijih ličnosti kulturne scene Jugoslavije koja je svojom umetnošću, misijom, stvaralaštvom, idejom i uticajem obeležila period od 1930-ih do 1960-ih godina 20. veka. Ostao je upamćen kao umetnik i politički borac, majstor-slikar, profesor, rektor Umetničke akademije i akademik. Njegov doprinos jugoslovenskom kulturnom nasleđu je veoma značajan. O tome svedoče i brojna Kunova ostvarenja koja se čuvaju u najreprezentativnijim zbirkama Srbije najznačajnih muzejskih i drugih javnih institucija.

Na konzervaciji slike radiće konzervatori Kristina Horjak, viša resturatorka, i Jovan Petronijević, MA konzervator-restaurator.

Povodom 25 godina Muzeja Jugoslavije

Predistorija: Osnova za razumevanje Muzeja Jugoslavije

Na oblikovanje evropskog tipa muzeja uticale su brojne prakse i koncepti sakupljanja, čuvanja i upotrebe predmeta.

Muzejska laboratorija

Otvoreno istraživanje i preispitivanje jugoslovenskog nasleđa

Muzej Jugoslavije te poziva #OSTANIUMUZEYU