Lista programa

Performans Plodna zemlja

Performans Plodna zemlja autora Vladimira Bjeličića biće izveden u Muzeju Jugoslavije 29. i 30. avgusta s početkom u 18 časova. Namenski osmišljen u odnosu na kontekstualne i prostorne specifičnosti institucije gde će biti realizovan, ovaj performans predstavlja nastavak umetnikovih istraživanja koja su fokusirana na značenje interakcije ljudi i biljaka u savremenom trenutku. 

Uzimajući u obzir zbirke koje Muzej baštini, kao i floru koja ga neposredno okružuje i u koju je integrisan, umetnik/kustos kreirao je spekulativni narativ u tri slike kako bi problematizovao složena pitanja vezana za razumevanje životne sredine i skrenuo pažnju na nezaobilazne ideološke implikacije tog pojma u lokalnom kontekstu. Poigravajući se formatom vođene ture, Bjeličić uvodi fikcionalne likove i narative delimično utemeljene u opštoj i institucionalnoj istoriji, pritom osmišljavajući tri zasebne ali međusobno povezane slike, koje će biti izvedene u tri različita prostora u muzejskom kompleksu. Performans će biti realizovan uz specijalno učešće umetnice Milice Rakić (ДРУГарицa Ракич) i kustoskinje Muzeja Simone Ognjanović.

Istraživanje i umetnički rad Vladimira Bjeličića realizovani su kao deo redovne prakse Muzeja Jugoslavije i saradnje sa savremenim umetnicima koji u svom radu kritički reflektuju jugoslovensko nasleđe i iskustvo u kontekstu aktuelnih društvenih prilika. 

Zbog specifičnosti samog izvođenja broj posetilaca je ograničen, pa je neophodno unapred najaviti dolazak popunjavanjem formulara (29. avgust i 30. avgust) i doći 10 minuta pre početka (mesto susreta je platforma ispred kafea Muzeja Jugoslavije). Performans će trajati 60 minuta. 

Vladimir Bjeličić je diplomirao istoriju umetnosti na Filozofskom fakultetu u Beogradu i aktivno deluje u oblasti nezavisne kustoske i umetničke prakse. Njegov rad je baziran na istraživanju reprezentacije telesnosti u digitalnom dobu, prevođenju kustoske prakse kroz performans, artikulaciji ideja kolektivizma i ravnopravnosti, kao i jednake raspodele javnih dobara u odnosu na komunikaciju različitih vrsta (čovek i mašina / čovek i biljka). Zajedno sa Senkom Latinović čini post-kustosku formaciju „Vokalno Kustoski Sindrom” i jedan je od osnivača dreg kolektiva „Efemerne Konfesije”. 

Više informacija: http://cargocollective.com/vladimirbjelicic

Autor pratećeg vizuala je Andrej Ostroški.

  • Dan: 29.08-30.08.2023.
  • Vreme: 18:00
  • Kapacitet: 35

Povodom 25 godina Muzeja Jugoslavije

Predistorija: Osnova za razumevanje Muzeja Jugoslavije

Na oblikovanje evropskog tipa muzeja uticale su brojne prakse i koncepti sakupljanja, čuvanja i upotrebe predmeta.

Muzejska laboratorija

Otvoreno istraživanje i preispitivanje jugoslovenskog nasleđa

Muzej Jugoslavije te poziva #OSTANIUMUZEYU