Lista programa

AUTORSKA VOĐENJA KROZ AKTUELNE IZLOŽBE

Deo izložbe: O fabrikama i radnicima

U nedelju, 19. decembra, u Muzeju Jugoslavije publiku očekuju vođenja kroz dve aktuelne izložbe. U 13 sati svi zainteresovani moći će da se bliže upoznaju sa izložbom „O fabrikama i radnicima“, koja je posvećena industrijalizaciji na teritoriji današnje Srbije od njenih početaka do danas, dok u 14 časova počinje vođenje kroz izložbu „Osmi kilometar”, koja je u Muzej Jugoslavije došla sa 17. Međunarodne izložbe arhitekture u Veneciji.

Izložbu „O fabrikama i radnicima“, koja predstavlja temu industrijalizacije iz različitih perspektiva – od društveno-političke, kulturne i istorijske, do tehničko-tehnološke, osmislio je kustoski tim: Ada Vlajić i Rifat Kulenović iz Muzeja nauke i tehnike i Jovana Nedeljković i Radovan Cukić iz Muzeja Jugoslavije, a drugi, komplementarni deo postavke, publika može da pogleda u Muzeju nauke i tehnike.

Više o izložbi „O fabrikama i radnicima“: https://muzej-jugoslavije.org/exhibition/o-fabrikama-i-radnicima/

Ideja da se izložba „Osmi kilometar”, čiji su autori grupa mladih arhitekata okupljenih oko platforme „Moderni u Beogradu”, predstavi u Muzeju Jugoslavije proistekla je iz toga što se u njenom fokusu nalazi rudarski grad Bor, jedan od pet industrijskih lokaliteta predstavljenih upravo na izložbi „O fabrikama i radnicima”, ali i iz želje da se sugrađanima i sugrađankama predstavi rad koji je uspešno predstavljao Srbiju u Veneciji.

Više o izložbi „Osmi kilometar”: https://muzej-jugoslavije.org/program/izlozba-osmi-kilometar-u-muzeju-jugoslavije/

Povodom 25 godina Muzeja Jugoslavije

Predistorija: Osnova za razumevanje Muzeja Jugoslavije

Na oblikovanje evropskog tipa muzeja uticale su brojne prakse i koncepti sakupljanja, čuvanja i upotrebe predmeta.

Muzejska laboratorija

Otvoreno istraživanje i preispitivanje jugoslovenskog nasleđa

Muzej Jugoslavije te poziva #OSTANIUMUZEYU