Lista programa

Autorska vođenja kroz izložbu „Alan Ford trči počasni krug”

Deo izložbe: Alan Ford trči počasni krug

Povodom zatvaranja gostujuće izložbe „Alan Ford trči počasni krug” u subotu, 27. februara, u 13 i 15 časova održava se autorska vođenja Roka Glavana. On će publici predstaviti koncept izložbe i uputiti је u zanimljivosti o stripu koji je, kako kaže, „ne samo ‘lingua franca՚ čitave generacije, već i svedok prošlosti i prorok budućnosti”. Zbog ograničenog broja posetilaca, koji mogu istovremeno da borave u kompleksu Muzeja, neophodno je prijavljivanje unapred.

Svi zainteresovani da prisustvuju vođenju mogu da se prijave putem formulara za vođenje u 13 časova i vođenje u 15 časova, a prisustvo je moguće uz kupljenu muzejsku ulaznicu.

Na izložbi „Alan Ford trči počasni krug” prikazane su 152 originalne crtačke table iz ranog perioda stripa (1969–1975), kada su na njegovoj izradi radili Lučano Seki – Maks Bunker, kao scenarista, i Roberto Raviola Magnus kao crtač, kao i tri naslovne strane sa crtežima Paola Pifarerija. U okviru izložbe predstavljena su i retka izdanja stripa „Alan Ford” iz kolekcija Marijana Matića, Vladimira Jakovljevića i Marija Reljanovića.

„U ime Muzeja Jugoslavije, zahvaljujem svim saradnicima, donatorima i sponzorima koji su pomogli realizaciju izložbe. Veoma nam je drago što je interesovanje publike bilo toliko, uprkos složenim okolnostima. Za sve koji nisu u prilici da uživo prisustvuju autorskom vođenju Roka Glavana, njegova interpretacija izložbe će biti dostupna i na muzejskom jutjub kanalu”, izjavila je direktorka Muzeja Jugoslavije, Neda Knežević, uoči zatvaranja izložbe.

Izložba je otvorena do nedelje 28. februara 2021. godine, a radno vreme Muzeja je od srede do nedelje, od 10 do 18 časova.

Muzej 25. maj - Izložbeni prostor desno
  • Dan: 27.02-27.02.2021.
  • Vreme: 13:00
  • Kapacitet: 50

Povodom 25 godina Muzeja Jugoslavije

Predistorija: Osnova za razumevanje Muzeja Jugoslavije

Na oblikovanje evropskog tipa muzeja uticale su brojne prakse i koncepti sakupljanja, čuvanja i upotrebe predmeta.

Muzejska laboratorija

Otvoreno istraživanje i preispitivanje jugoslovenskog nasleđa

Muzej Jugoslavije te poziva #OSTANIUMUZEYU