Lista programa

Borovo i Vukovar 1988. – 1991. uoči raspada Jugoslavije

„Ako propadne Borovo, propast će i Jugoslavija“, ponavljali su radnici Borova krajem 1980-ih. (…) U istraživanju “Kontinuitet društvenih sukoba 1988.-1991.: kombinat Borovo” kroz studiju slučaja proučavali smo veze između radničkih štrajkova, odnosno klasnih sukoba s kraja osamdesetih i početka nasilnih sukoba iz devedesetih. Krećući od štrajka 1988., pokušali smo rekonstruirati iskustvo borovskoga radništva do ljeta 1991., promjenu njihove pozicije s obzirom na promjene u jugoslavenskom društvu, ali i dostupne strategije za artikulaciju njihovih interesa; prije svega otpor općem srozavanju životnog standarda, osiromašenju i prekarizaciji rada. (…) Grad Vukovar, danas sveden na status žrtve, iz perspektive našeg istraživanja pojavljuje se kao industrijski i radnički grad, u kojem je multietničnost banalna životna činjenica, a njegovi stanovnici ljudi prvenstveno zainteresirani za egzistencijalna pitanja. Da bismo upoznali ovakav Vukovar, potrebno je oduprijeti se čitanju povijesti unazad i izaći iz okvira nacionalnih projekata nastalih na ruševinama socijalističke Jugoslavije. Ovakav pristup omogućava nam da i sadašnji trenutak sagledamo u svjetlu svega potisnutog iz društvene memorije.”

O učesnicima:

Snježana Ivčić je na doktorskim studijama na Fakultetu političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu, na smeru Javne politike i razvoj, s posebnim interesovanjem za zdravstvenu politiku. Ima dugogodišnje iskustvo u radu sa udruženjima i nevladinim organizacijama iz područja zdravstva. U istraživanju “Kontinuitet društvenih sukoba u Hrvatskoj 1987.-1991.” učestvuje od 2013. godine.

Jasna Račić radi kao saradnica na programu Mirovnih studija Centra za mirovne studije u Zagrebu. U istraživanju “Kontinuitet društvenih sukoba u Hrvatskoj 1987.-1991.” učestvuje od 2013. Magistrirala je sociologiju 2014. godine.

Sven Cvek je docent na Katedri za amerikanistiku, Odsjeka za anglistiku, Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Trenutno radi na projektu “Kontinuitet društvenih sukoba u Hrvatskoj: Borovo 1988.-1991.” i sarađuje na projektu “Kulturna povijest kapitalizma: Britanija, Amerika, Hrvatska” Hrvatske zaklade za znanost.
Posetite veb stranicu celog projekta – KLIKNITE OVDE

O programu:

Razgovori o Jugoslaviji: uvod u (post) jugoslovenske studije novi je program Muzeja istorije Jugoslavije, pokrenut 2014. godine. Kroz predavanja, svedočanstva, tribine, debate, seminare, radionice i čitalačke grupe, bavimo se transdisciplinarnom kulturološkom analizom raznih jugoslovenskih fenomena, društvenih odnosa i praksi. Program uređuje i vodi Tatomir Toroman, etnolog-antropolog, kustos MIJ.

Posetite veb stranicu programa sa arhivom OVDE

  • Dan: 21.10.2016-17.06.2024.

Povodom 25 godina Muzeja Jugoslavije

Predistorija: Osnova za razumevanje Muzeja Jugoslavije

Na oblikovanje evropskog tipa muzeja uticale su brojne prakse i koncepti sakupljanja, čuvanja i upotrebe predmeta.

Muzejska laboratorija

Otvoreno istraživanje i preispitivanje jugoslovenskog nasleđa

Muzej Jugoslavije te poziva #OSTANIUMUZEYU