Lista programa

Čajanka ili pijanka / 11. novembar 1918.

Deo izložbe: Dan vredan veka – 1. decembar 1918.

POZIVAMO VAS NA VOĐENU TURU (PRIJAVA ZA POSETU JE OBAVEZNA NA https://goo.gl/v8yRrs), KOJA ĆE PREDSTAVITI ČAJANKU, ORGANIZOVANU 11. NOVEMBRA U ZAGREBU U ČAST SRPSKIH VOJNIKA, IZ UGLA MIROSLAVA KRLEŽE.

Godine 1918, kada se završava Prvi svetski rat i raspada Austrougarska monarhija, a stvara južnoslovenska država, u Zagrebu se 11. novembra, organizuje čajanka kako bi istaknuti pripadnici hrvatske elite dočekali bataljon srpske vojske iz Rume i ispratili ih dalje za Rijeku. Čajanci je prisustvovao i dvadesetpetogodišnji Miroslav Krleža čiji je govor, zbog vređanja istaknutih gostiju, izazvao veliki skandal i negodovanje mase, koja ga je ubrzo i izbacila iz dvorane.

Krleža je o toj „Pijanoj novembarskoj noći“ pisao u više navrata, neposredno nakon samog događaja, tokom Drugog svetskog rata (kada je i nastao memoarski zapis), te takođe u socijalističkoj Jugoslaviji, kada je prvi put sam zapis i objavljen. U njemu je na sebi svojstven, britak način opisao posleratnu atmosferu i neke od glavnih aktera političke i društvene scene tadašnjeg Zagreba, Beograda i buduće države, te dao ocenu političkih procesa i njihovih protagonista. Krležin zapis predstavlja ne samo izvanredan istorijski izvor, već i kvalitetan literarni tekst autorove književne zaostavštine. Tumačeći ovo književno delo, Petra Braun, Ana Filep i Maja Karić, istoričarke umetnosti iz Zagreba, provešće posetioce kroz izložbu Dan vredan veka 1. XII 1918.

Petra Braun je profesorka istorije i istorije umetnosti na Filozofskom fakultetu u Zagrebu i kustoskinja Hrvatskog povijesnog muzeja u Zagrebu.

Ana Filep je profesorka istorije umetnosti i hrvatskog jezika i književnosti na Filozofskom fakultetu u Zagrebu i kustoskinja Hrvatskog povijesnog muzeja u Zagrebu.

Maja Karić je istoričarka umetnosti i muzeološkinja, kustoskinja grafičke zbirke u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu.

  • Dan: 05.05-05.05.2019.
  • Vreme: 12:00
  • Kapacitet: 100

Povodom 25 godina Muzeja Jugoslavije

Predistorija: Osnova za razumevanje Muzeja Jugoslavije

Na oblikovanje evropskog tipa muzeja uticale su brojne prakse i koncepti sakupljanja, čuvanja i upotrebe predmeta.

Muzejska laboratorija

Otvoreno istraživanje i preispitivanje jugoslovenskog nasleđa

Muzej Jugoslavije te poziva #OSTANIUMUZEYU