Lista programa

Grafičarska matine zabava

U subotu 18. septembra od 17 časova u Parku skulptura Muzeja Jugoslavije održaće se posebno izdanje matinea pod nazivom „Grafičarska zabava”, koji zajednički realizuju Autonomni kulturni centar Matrijaršija, grafička radionica Kvaka i Muzej Jugoslavije. Publiku očekuje raznovrstan program koji uključuje radionice sito štampe, želatin print radionice, lutriju, šaljivu poštu, ali i igranku uz muziku iz ere jugoslovenskih šlagera i ranog rokenrola. Ulaz je slobodan.

„Grafičarska zabava” rezultat je višemesečnog istraživanja zbirke štampanih materijala Muzeja Jugoslavije, koje su sproveli članovi i članice Autonomnog kulturnog centra Matrijaršija i grafičke radionice Kvaka u saradnji sa kustoskinjama Muzeja. Među više od četiri hiljade predmeta iz ove zbirke, izdvojen je segment dokumenata koji se odnose na koncerte, igranke, kulturne manifestacije grafičara i tipografa, koji su se redovno održavali od osnivanja Saveza grafičkih radnika Jugoslavije 1920. godine.

„Grafičarska zabava u čast jugoslovenskih grafičkih i tipografskih radnika” nastaje iz prepoznavanja sličnosti odnosa prema dostupnosti izrade grafičkih otisaka koji su deo svakodnevnog radnog procesa, ali i deo kulturno-umetničke prakse sitoštamparskog ateljea Matrijaršija i grafičke radionice Kvaka. Članovi pomenutih kolektiva štampu koriste za proizvodnju i umnožavanje grafika, knjiga i eksperimenata, kao i da, kako kažu, najave svoje praznike, igranke i koncerte.

„Cilj nam nije da rekreiramo nekadašnje, već da izvedemo sopstvenu grafičarsku zabavu, da slavimo festivalsko-karnevalski život koji živimo, za nas, sa drugima”, pojašnjavaju članovi i članice kolektiva.

Na matineu će se uživo štampati motiv Aleksandra Denića posvećen grafičkim radnicima i radnicama i njihovim zabavama, pa je potrebno da donesete vaše majice, jakne, dukseve ili ešarpe svetlih boja.

Za muziku će se pobrinuti DJ Žilijen, drago mi je! aka Vladimir Živković (gitarista VIS „Limunada”) i DJ Jahvo iz Zagreba, koji obećava šlager, sving, soda-vodu, tvist, džez, limunadu, flert i big bend.

Takođe, događaj prate i dve radionice. Na dvodnevnoj radionici sito štampe (18. i 19. septembar) učesnici i učesnice moći će da se upoznaju sa dometima i mogućnostima ove grafičke tehnike, a rezultat će biti proizvodnja zajedničkog štampanog izdanja – publikacije. Prvi dan radionice održava se u Parku skulptura Muzeja Jugoslavije od 15 do 17 časova, a drugi u prostorijama AKC Matrijaršija od 17 do 20 sati (Mite Ružića 8, Beograd). Link za prijave: https://bit.ly/3tT6cO5

Želatin print radionica održava se u muzejskom Parku skulptura i predstavlja lo-fi zabavu dostupnu svim entuzijastima, kako deci tako i odraslima, pa i profesionalcima koji tragaju za nekom vrstom iznenađenja u procesu stvaranja, ističu iz pomenutih kolektiva. Radionica se sastoji od pokazne vežbe pripreme želatin palete, upoznavanja sa osnovnim vidom manipulacije njome i igrom stvaranja monoprintova. Vodi je umetnik, grafičar, Jovan Jović. Link za prijavu: shorturl.at/guGS2

O kolektivima Matrijaršija i Kvaka:

Autonomni kulturni centar Matrijaršija (Beograd) postoji od 2014. godine kao deo šire evropske mreže sitoštampara, malih izdavača, umetnika i kolektiva. Njihov proces štampanja odvija se u takozvanim „uradi sam” uslovima, odnosno po sopstvenim pravilima. Kompleksna struktura ovog kolektiva uključuje i organizaciju festivala nesvrstanog stripa Novo doba, distributivne mreže Fijuk, kao i proizvodnju i podsticanje brojnih drugih hibridnih umetničkih pojava.

Grafička radionica Kvaka osnovana je 2018. godine. Bavi se istraživanjem litografije i drugih grafičkih disciplina. Radionicu vodi Jovan Jović, diplomirani grafičar likovnih umetnosti.

  • Dan: 18.09-18.09.2021.
  • Vreme: 17:00

Povodom 25 godina Muzeja Jugoslavije

Predistorija: Osnova za razumevanje Muzeja Jugoslavije

Na oblikovanje evropskog tipa muzeja uticale su brojne prakse i koncepti sakupljanja, čuvanja i upotrebe predmeta.

Muzejska laboratorija

Otvoreno istraživanje i preispitivanje jugoslovenskog nasleđa

Muzej Jugoslavije te poziva #OSTANIUMUZEYU