Lista programa

JEBOTON ANSAMBL U MUZEJU JUGOSLAVIJE

Muzej Jugoslavije poziva vas da zajedno zatvorimo još jednu sezonu programa Leto u MuzeYU spektakularnom feštom u muzejskom Parku skulptura na kojoj će se prvo predstaviti četiri zagrebačka benda: nemanja, Antidepresiv, Sfumato i Prazna Lepinja, a zatim će se članovi svih ovih bendova ujediniti na sceni u JeboTon Ansambl. Program će se održati 10. septembra u 16 časova. Ulaz je slobodan.

Već pet godina uspešno se realizuje program Leto u MuzeYU sa idejom da kroz različite događaje afirmiše Muzej Jugoslavije kao mesto za druženje i zabavu. Od pokretanja programa, održano je na desetine koncerata bendova i nastupa drugih umetnika u kojima su kustosi Muzeja prepoznali odjeke jugoslovenskog nasleđa. Takođe, baštineći tradiciju jugoslovenske omladinske kulture, Muzej nastoji da podrži mlade bendove, ali i da svojim programima omogući predstavljanje regionalne scene beogradskoj publici.

JeboTon Ansambl ulični je sastav koji već godinama uveseljava Zagrepčane svojim gerilskim svirkama. Bend je nastao kao nusprodukt muzičkog kolektiva JeboTon – članovi bendova Spremište, Hren, Prazna Lepinja, Lobotomija, Antidepresiv i Porto Morto krenuli su zajedno da obrađuju svoje pesme u akustičnom obliku, kako bi mogli širiti ovu muziku putem uličnih svirki. Posle više stotina festivalskih, uličnih i klubskih nastupa širom regiona JeboTon Ansambl i danas žari i pali, čak i većim intenzitetom nego ikada pre! Tokom godina ansambl je nadživeo dobar deo originalnih jebotonskih bendova, ali su se i novi bendovi formirali, te je u međuvremenu JeboTon postao priznata i nagrađivana izdavačka kuća sa više desetina izdanja.

Antidepresiv je tročlani zagrebački bend koji je u raznim postavama aktivan još od 2007. godine, a najpoznatiji je kao izvor solidnog dela repertoara JeboTon Ansambla. U novom izdanju izvodi stare i nove hitove melodičnog panka sa socijalno osvešćenim i emocionalno nabijenim tekstovima.

Prazna Lepinja je bend koji na zagrebačku scenu stupa davne 2008. godine. Nakon prvobitnog probijanja kroz demo scenu, pa onda i rada kroz JeboTon kolektiv, izdali su za sada jedan studijski album „DANASUTRA“. Premda ih na sceni nije bilo neko vreme, 2021. godine se vraćaju i tri dana zaredom rasprodaju koncerte. Lirički napredan i muzičkim ritmom koji prožima kombinacija roka, panka, psihodelije, fanka i regea, ovaj bend predstavlja pravu muzičku poslasticu.

Sfumato je zagrebački šizo-fank bend. Iza sebe imaju dva hvaljena albuma,  „Walhali“ koji je dospeo na nekoliko lista najboljih albuma 2018. godine i sveže izdati „Knauf“. Muzika koju sviraju plovi od tvrdih fank gruvova sve do laganih atmosferičnih stvari.

nemanja je projekat iza kojeg stoji Luka Šipetić, autor dva albuma  na kojima je objedinio različite egzotične zvuke. „Tarot Funk” iz 2019. godine je omaž zvuku tai fanka, afro fanka, anatolskog roka 70-ih i kambodžanskog roka šezdesetih, a pod velikim uticajem tarota. Cosmic Disco, album iz 2020. godine, predstavlja kombinaciju muzike iz 70-ih, čika kumbije, Ju fanka, afrobita i libanskog diska, a služi kao muzički odgovor na Tibetansku knjigu mrtvih. Oba albuma su postigla uspehe na sceni world muzike.

 

  • Dan: 10.09-10.09.2022.
  • Vreme: 16:00

Povodom 25 godina Muzeja Jugoslavije

Predistorija: Osnova za razumevanje Muzeja Jugoslavije

Na oblikovanje evropskog tipa muzeja uticale su brojne prakse i koncepti sakupljanja, čuvanja i upotrebe predmeta.

Muzejska laboratorija

Otvoreno istraživanje i preispitivanje jugoslovenskog nasleđa

Muzej Jugoslavije te poziva #OSTANIUMUZEYU