Lista programa

„Lubarda – Jedna priča“ u Galeriji Narodnog muzeja u Šapcu

Izložba „Lubarda – Jedna priča“ biće svečano otvorena u Galeriji Narodnog muzeja u Šapcu u okviru otvaranja Gradske manifestacije „Vinaverov svet“, 25. novembra u 12 časova i trajaće do 23. decembra.

Petar Lubarda je bio jedan od najvećih jugoslovenskih i srpskih slikara 20. veka. Izgradio je karakterističan realistički izraz otkriven domaćoj publici na samostalnim izložbama u Beogradu. Bio je zapažen i na evropskoj i svetskoj sceni, gde je nagrađivan međunarodnim priznanjima u Parizu, Hagu, Sao Paolu, Tokiju, Njujorku, Кalkuti, Beču i mnogim drugim.
Prepoznatljive konstante u veoma bogatom Lubardinom opusu ostaju dramska interpretacija sadržaja i oslanjanja na sadržaje realnog sveta.
Postavku čine dela autora koja nisu deo stalne postavke u Legatu Petra Lubarde, niti su izlagana u ovom obimu, dela iz umetničke zbirke Doma Vojske Srbije upotpunjena odabranim delima iz fonda Muzeja Jugoslavije, koja su data na poklon predsedniku SFRJ Josipu Brozu Titu.
Pored slika i crteža na izložbi će se naći i arhivska foto-građa Кuće legata, do sada nepoznata javnosti, foto-arhiva Doma JNA, sada Medija centra „Odbrana”.
Izložba obeležava i 115 godina od rođenja Petra Lubarde, i predstavlja drugo gostovanje u ovoj međuinstitucijalnoj saradnji van Beograda, posle Niša.
Autorski tim ove jedinstvene izložbe čine kustoskinje Jelena Кnežević iz Medija centra „Odbrana”, Dina Pavić iz „Кuće legata“ i Ana Panić iz Muzeja Jugoslavije, dok je za vizuelni identitet kataloga i izložbe zadužena Aleksandra Кapor iz Medija centra „Odbrana”.
Po otvaranju izložbe, kustoskinje će obaviti stručno vođenje kroz izložbu.

  • Dan: 25.11-23.12.2022.

Povodom 25 godina Muzeja Jugoslavije

Predistorija: Osnova za razumevanje Muzeja Jugoslavije

Na oblikovanje evropskog tipa muzeja uticale su brojne prakse i koncepti sakupljanja, čuvanja i upotrebe predmeta.

Muzejska laboratorija

Otvoreno istraživanje i preispitivanje jugoslovenskog nasleđa

Muzej Jugoslavije te poziva #OSTANIUMUZEYU