Lista programa

Mala istorija foto nagona

fotografije iz kolekcije Muzeja detinjstva

U subotu 11. januara u 13 časova u okviru izložbe Istorija = polovna budućnost, umetnik Vladimir Perić održaće predavanje pod nazivom Mala istorija foto nagona i predstaviti deo fotografija iz kolekcije Muzeja detinjstva.

Sakupljajući decenijama fotografije na buvljoj pijaci, Vladimir Perić započeo je istraživanje o tome šta nas nagoni da zabeležimo određenu situaciju, identitet, emociju, i šta nas nagoni da postanemo «subjekti» fotografije na određen način.

Otkrijte kako je, u haotičnoj mešavini praksi i anonimnih subjekata na fotografijama koje pripadaju polju privatne istorije, Perić pronašao «podudarnosti» koje čine zajedničku istoriju foto nagona, povezujući različite prostore, periode i ljude.

U isto vreme najmlađi posetioci MIJ mogu da se pridruže Dečjem kutku i nauče više o starim igračkama i zaboravljenim igrama.

***

Podsećamo Vas da su izložbe Istorija = Polovna budućnost, Odrastanje u Kraljevu i NEO NOB Nepopularna kultura sećanja otvorene do nedelje 12. januara.

 

Biografija umetnika:

Vladimir Perić (1962) je studirao grafiku i fotografiju na Fakultetu primenjenih umetnosti i dizajna u Beogradu. Izlagao je samostalno i na kolektivnim izložbama pod pseudonimom Talent i kao član grupe Talent Factory. Radove je objavljivao u časopisima: Domus, How, Graphics International, Blue, European Photography, Kvadart, Eterna, Reč, New Moment, Remont Art Magazin… Dobitnik je „Politikine” nagrade iz fonda „Vladislav Ribnikar” 2006. godine za izložbu „Made in Yugoslavia” u Galeriji Haos u Beogradu. Vladimir Perić, zajedno sa Milošem Tomićem, predstavio je Srbiju na upravo završenom 55. Venecijanskom Bijenalu izložbom pod nazivom „Nema ničega između nas”.

  • Dan: 11.01.2014-16.06.2024.
  • Vreme: 13:00

Povodom 25 godina Muzeja Jugoslavije

Predistorija: Osnova za razumevanje Muzeja Jugoslavije

Na oblikovanje evropskog tipa muzeja uticale su brojne prakse i koncepti sakupljanja, čuvanja i upotrebe predmeta.

Muzejska laboratorija

Otvoreno istraživanje i preispitivanje jugoslovenskog nasleđa

Muzej Jugoslavije te poziva #OSTANIUMUZEYU