Lista programa

Muzičko-crtački performans povodom promocije knjige stripova Aleksandra Zografa

U Muzeju Jugoslavije, 16. aprila u 19 časova, održaće se nesvakidašnja promocija knjige stripova Priče iz Drugog rata istaknutog autora Saše Rakezića alias Aleksandra Zografa. Događaj je osmišljen u formi scenskog izvođenja tokom kojeg će publika imati retku priliku da uživo prati Zografov crtački performans izveden u sinergiji sa muzičkom grupom Malebolge iz Italije, koja će nastupiti u sastavu Federiko Galvani (harmonika), Luka Zuliani (čelo) i Alan Liberale (bubnjevi).

Knjiga Priče iz Drugog rata sabira trideset stripova Aleksandra Zografa koji iz specifičnih perpsektiva osvetljavaju zbivanja tokom Drugog svetskog rata u Jugoslaviji, a publikovana je u saradnji Muzeja Jugoslavije i izdavačke kuće Popbooks. Drugi svetski rat jedna je od centralnih tema u Zografovom crtačkom opusu i to pre svega sagledana, kako autor često naglašava, kroz živote i iskustva pojedinaca koje „zvanična istoriografija nije primećivala”. Pored stripova, u knjizi se nalaze i dva namenski pisana teksta za ovu publikaciju. U uvodnom tekstu Zograf pojašnjava svoje motive i autorsku poziciju, dok u tekstu „Mala porodična istorija” rekonstruiše važne događaje iz života članova svoje porodice tokom ratnih godina, ističući to kao lični motiv koji ga podstiče da se uporno vraća pomenutim pitanjima.  

Tokom promocije knjige, objavljene takođe na nemačkom (Bahoe Books, Beč) i italijanskom jeziku (001 Edizioni, Torino), Zograf će uživo pred publikom kreirati crteže koji stoje u direktnoj vezi sa novom publikacijom. Proces crtanja biće prenošen preko velikog platna i praćen namenski osmišljenim muzičkim performansom izvođača iz Italije. U pauzama između numera Zograf će govoriti o pojedinačnim stripovima i publikaciji u celini. 

Koprodukcija zbirke stripova Priče iz Drugog rata zaokružuje saradnju započetu u aprilu 2021, kada su u okviru stalne postavke Muzeja Jugoslavije izloženi Zografovi stripovi posvećeni šestoaprilskom bombardovanju Beograda 1941. godine. Izložbenu celinu, realizovanu u saradnji s kustoskinjom Muzeja Simonom Ognjanović, bilo je moguće posetiti od aprila do decembra 2021, a priređena je povodom obeležavanja 75 godina od kraja Drugog svetskog rata.

Događaj je pomogao Italijanski institut za kulturu u Beogradu.

Saša Rakezić alijas Aleksandar Zograf objavljuje stripove od sredine osamdesetih godina 20. veka. Počinje u tzv. „omladinskoj štampi” i već od ranih devedesetih godina ostvaruje internacionalnu karijeru, najpre kroz saradnju sa američkom izdavačkom kućom Fantagraphics Books, a zatim su kolekcije njegovih stripova publikovane u Italiji, Francuskoj, Velikoj Britaniji, Španiji, Portugaliji, Grčkoj, Japanu i drugim zemljama. Od 2003. godine Zograf redovno objavljuje u listu Vreme, a od značaja je i njegova saradnja sa italijanskim nedeljnikom Internazionale

Federiko Galvani (Federico Galvani) je muzičar i bavi se obnavljanjem tradicije narodne muzike iz oblasti severoistočne Italije, koja je povezana sa nasleđem slovenačke manjine u dolinama Natisona. Sa bendom Arbe Garbe dva puta je osvojio nagradu Deganutti za najbolju ploču na furlanskom jeziku i bio je na turnejama po Evropi, Australiji i Južnoj Americi. Tokom godina sarađivao je sa umetnicima iz sveta muzike, stripa, poezije i pozorišta, kao što su Aleksandar Zograf, Judžin Čedborn (Eugene Chadbourne), Davide Tofolo (Davide Toffolo), Marijanđela Gvaltijeri (Mariangela Gualtieri), itd.                         

Luka Zulijani (Luca Zuliani) je diplomirao kontrabas na Tartinijevom konzervatorijumu u Udinama i bio je član Italijanskog omladinskog orkestra. Od 2007. do 2020. godine bio je direktor Muzičke kapele katedrale Cividale del Friuli, a od 2013. i muzički direktor plektrum orkestra Tita Marzuttini iz Udina. Od 2019. godine svira i violončelo, a snimao je za Rai, Orf, Real Sound i Taukay.

Alan Liberale (Alan Liberale) je profesionalni bubnjar od 2008. godine. U svet italijanske pop muzike ulazi prateći Marka Forijerija (Marco Forieri), bivšeg člana italijanske grupe Pitura Freska. Nastupao je širom Italije, na italijanskim radio i televizijskim stanicama, kao i na međunarodnoj sceni. Aktivan je takođe kao nastavnik bubnjeva i udaraljki u Cividale del Friuli u Veneciji.

             

Muzej 25. maj - Izložbeni prostor levo
  • Dan: 16.04-16.04.2022.
  • Vreme: 19:00

Povodom 25 godina Muzeja Jugoslavije

Predistorija: Osnova za razumevanje Muzeja Jugoslavije

Na oblikovanje evropskog tipa muzeja uticale su brojne prakse i koncepti sakupljanja, čuvanja i upotrebe predmeta.

Muzejska laboratorija

Otvoreno istraživanje i preispitivanje jugoslovenskog nasleđa

Muzej Jugoslavije te poziva #OSTANIUMUZEYU