Lista programa

Next You štafeta, štafeta nove generacije

Muzej Jugoslavije nastavlja praksu zajedničkog promišljanja jugoslovenskog nasleđa s akterima lokalne umetničke scene. Umetnički kolektiv Karkatag, simbolično, 25. maja, kada se održavao Dan mladosti, počinje realizaciju umetničkog rada n(ex)t y(o)u/novi revizionizam, koji će biti predstavljen u više faza. Prvi deo rada čini kampanja Next You u okviru koje se raspisuje konkurs za idejno dizajnersko rešenje štafete mladosti pod nazivom Next You štafeta, štafeta nove generacije.

Potencijalni učesnici i učesnice pozivaju se da odgovore na sledeća pitanja i propozicije konkursa:

Tema konkursa je savremena interpretacija štafete mladosti i sagledavanje značenja i formalnih rešenja ovog objekta danas. Pozivamo umetnike da kroz ličnu prizmu odgovore na pitanja koja u njima pokreće simbolika štafete: Da li ona govori o novonastalim kriznim situacijama koje su zadesile ceo svet ili se okreće trenucima u kojima ste se osećali srećno i sigurno? Da li ističe zajedništvo i razmenu na društvenim mrežama, da li slavi omiljene modne i tehnološke brendove ili kritikuje klasne nejednakosti? Kome biste je vi uručili? Lekarima koji su nas branili od pandemije, prodavcima, svojim roditeljima, najboljem prijatelju ili najboljem dečku/devojci? Ili možda sami sebi, jer ste baš vi Next You.

Na konkurs se mogu prijaviti timovi i pojedinci/ke nezavisno od polja rada. Modeli štafete mogu biti izrađeni u bilo kojoj tehnici i softveru, ali konačna rešenja moraju biti izvedena i poslata kao trodimenzionalni model u digitalnom formatu. Konkurs je dvostepeni i u prvom krugu će biti odabrana sva rešenja koja ispunjavaju tehničke kriterijume i tematski okvir, a o pobedničkom rešenju u drugom krugu biće odlučeno glasanjem na društvenim mrežama.

Konkurs je otvoren od 25. 5. do 20. 6. 2020, nakon čega tehnička komisija selektuje radove koji ulaze u drugi krug konkursa. Krajnji rok za izbor pobedničkog rešenja je 10. 7. 2020. godine.

Pobedničko rešenje biće tokom 2020. godine štampano u 3D obliku uz aktivno učešće posetilaca Muzeja Jugoslavije, a svi primerci biće izloženi u Muzeju u okviru Next You paviljona i korišćeni tokom pratećih manifestacija. Jedna kopija pobedničkog rešenja biće dodeljena autoru.

Detalji u vezi sa prijavom i tehničkim propozicijama konkursa mogu se pronaći na linku: https://www.facebook.com/events/2533439120229467/

 

O umetničkom kolektivu Karkatag

Karkatag (Beograd) je formiran 2009. i deluje u polju interaktivne umetnosti i novih medija, na granici sa performativnim. Radovi Karkataga su najčešće svojevrsne mašine, obično većih razmera, koje izložene ili podmetnute na korišćenje, dovode publiku u situaciju da postane aktivni učesnik, performer, a događaj koji se generiše kroz njihov rad/upotrebu predstavlja neodvojivi i suštinski deo samog ostvarenja. Karkatag je dosad učestvovao na brojnim izložbama, festivalima, performansima u Nemačkoj, Engleskoj, Austriji, Poljskoj, Hrvatskoj, Francuskoj, Crnoj Gori i u više gradova Srbije.

Kao deo Nacionalne selekcije, Karkatag osvaja Zlatnu medalju za pokretanje dijaloga na Praškom kvadrijenalu 2015. godine. Takođe, 2015. osvaja Nagradu za razvoj britanskog programa Gone in 20 Minutes za nove i hrabre umetničke projekte na otvorenom. Iste godine dobija i prestižnu The Oxford Samuel Beckett Theatre Trust nagradu i produkciju u Barbiken centru u Londonu za 2016. u kolaboraciji sa britanskom grupom Collectif and then…

Povodom 25 godina Muzeja Jugoslavije

Predistorija: Osnova za razumevanje Muzeja Jugoslavije

Na oblikovanje evropskog tipa muzeja uticale su brojne prakse i koncepti sakupljanja, čuvanja i upotrebe predmeta.

Muzejska laboratorija

Otvoreno istraživanje i preispitivanje jugoslovenskog nasleđa

Muzej Jugoslavije te poziva #OSTANIUMUZEYU