Lista programa

Nikola Pašić i formiranje Jugoslavije

Deo izložbe: Dan vredan veka – 1. decembar 1918.

Pozivamo vas na vođenu turu kroz izložbu Dan vredan veka – 1. decembar 1918. (prijava za poetu je obavezna na https://goo.gl/v8yRrs) na temu Nikola Pašić i formiranje Jugoslavije.

Nikola Pašić je preko četrdeset godina bio središnja ličnost srpskog političkog života. Kao vođa najjače stranke, nalazio se na čelu srpske vlade tokom Prvog svetskog rata, kada je oblikovan njen jugoslovenski program. S obzirom na to, očigledna je važnost Pašićevih stavova o ideji jugoslovenskog jedinstva i njegove uloge u stvaranju jugoslovenske države za razumevanje čitavog procesa. Pitanje da li je Pašićevo shvatanje jugoslovenskog ujedinjenja bilo zaista jugoslovensko ili velikosrpsko ostaje i dalje bez konačnog odgovora, ali se nad njime svakako vredi zamisliti. O svemu ovome ali i drugim istorijskim ličnostima i prilikama koje su oblikovale lokalnu istoriju u periodu formiranja prve Jugoslavije pričaće vam istoričar dr Zoran Bajin.

Izložba „Dan vredan veka“ objašnjava nastajanje Jugoslavije kao čin kome je prethodilo dugogodišnje zalaganje kulturne i intelektualne elite za ujedinjenje južnih Slovena, ali i naglašava koliko su se vizije stvaranja jugoslovenske države razlikovale od jedne do druge interesne grupe i kroz različite periode. Pored arhivskih dokumenata, plakata i fotografija iz tog perioda biće izložene umetničke slike, skulpture, lični predmeti, odlikovanja i oružje.

Narativ izložbe započinje 1904. kada se u Beogradu, uz krunisanje kralja Petra I Karađorđevića i proslavu 100 godina od Prvog srpskog ustanka, organizuje više kulturnih manifestacija s jugoslovenskim predznakom. Izložba zatim prati period Prvog svetskog rata, kroz prizmu borbe za ujedinjenje, fokusirajući se na ratne ciljeve Vlade Srbije, delatnost Jugoslovenskog odbora i odnos velikih sila prema jugoslovenskom pitanju. Čin proglašenja ujedinjenja 1. decembra 1918. okosnica je cele postavke. Međutim, izložba se ne završava trenutkom proglašenja Kraljevine SHS, već se posvećuje i periodu državnog provizorijuma koji traje sve do donošenja Vidovdanskog ustava 1921. godine.

  • Dan: 26.05-26.05.2019.
  • Vreme: 12:00
  • Kapacitet: 40

Povodom 25 godina Muzeja Jugoslavije

Predistorija: Osnova za razumevanje Muzeja Jugoslavije

Na oblikovanje evropskog tipa muzeja uticale su brojne prakse i koncepti sakupljanja, čuvanja i upotrebe predmeta.

Muzejska laboratorija

Otvoreno istraživanje i preispitivanje jugoslovenskog nasleđa

Muzej Jugoslavije te poziva #OSTANIUMUZEYU