Lista programa

Obeležavanje 50 godina od smrti Mila Milunovića

U Muzeju istorije Jugoslavije 11. februara 2017. godine od 13.00 časova biće organizovan program povodom obeležavanja 50 godina od smrti slikara Mila Milunovića, istaknutog jugoslovenskog autora čija su dela najzastupljenija u likovnoj kolekciji Muzeja.

Nakon uvodnog predavanja dr Ivane Simeonović Ćelić, istoričarke umetnosti i direktorke Muzeja Cepter, biće emitovana dva dokumentarna filma posvećena Milu Milunoviću iz Programskog arhiva TV Beograd (zahvaljujući saradnji sa Javnom medijskom ustanovom Radio-televizija Srbije).

Autor i narator prvog filma je profesor Lazar Trifunović, istoričar umetnosti i likovni kritičar (iz serijala Slikari i vajari), dok u drugom Milo Milunović lično govori o svom životu i radu (Sećanje, februar 1962).

Ulaz na predavanje i projekcije filmova su besplatni za publiku.

Milo Milunović (1897-1967) imao je 32 samostalne izložbe, a u svom radu prošao je pet stilskih faza- od neoklasične do mediteranske. Učestvovao je na brojnim kolektivnim izložbama u zemlji i inostranstvu. Njegovi radovi su bili zastupljeni na svim važnijim predstavljanjima jugoslovenske umetnosti u svetu (Pariz, Rim, Venecija, Milano, Atina, Ankara, Lion, Marsej, Tokio, London, Brisel, Bombaj, Štokholm, Moskva, Berlin…). Dobitnik je mnogih domaćih i međunarodnih priznanja (Diploma i orden Sv. Save 5. reda, 1930, Orden legije časti, 1937, Državna nagrada Vlade FNRJ za 1949. godinu za mozaik u Jugoslovenskom dramskom pozorištu u Beogradu, 1950, Sedmojulska nagrada za životno delo, 1961, i mnoge druge).

  • Dan: 11.02.2017-13.06.2024.

Povodom 25 godina Muzeja Jugoslavije

Predistorija: Osnova za razumevanje Muzeja Jugoslavije

Na oblikovanje evropskog tipa muzeja uticale su brojne prakse i koncepti sakupljanja, čuvanja i upotrebe predmeta.

Muzejska laboratorija

Otvoreno istraživanje i preispitivanje jugoslovenskog nasleđa

Muzej Jugoslavije te poziva #OSTANIUMUZEYU