Lista programa

OBNOVA 2.0

Povodom završetka poslednje faze radova na zgradi Muzeja 25. maj, 8. novembra u 18 časova, Muzej Jugoslavije organizuje multimedijalni događaj Obnova 2.0.

Cilj multimedijalnog događaja Obnova 2.0 je da publici na inovativan način predstavi arhitektonsku, kulturnu, društveno-istorijsku, spomeničku i umetničku vrednost Muzeja 25. maj. Ovom prilikom svim prisutnima biće omogućeno da se putem animacija upoznaju sa sadržajem naših depoa, da na određen način zavire u njih i bace pogled na nasumičan izbor predmeta koji se tamo čuvaju. Format događaja sugeriše okrenutost budućnosti, a muzejska zgrada će uz pomoć animacije i doslovno oživeti.

Muzej 25. maj, koji je nekada bio mesto odakle se obraćalo prvenstveno mladima, vremenom je postao eksponat po sebi, jedinstven trag istorijiskih zbivanja, ali otkrićete da se u njemu kriju i mnogobrojna blaga naše novije prošlosti.

Multimedijalni događaj Obnova 2.0 sastoji se iz dva segmenta, sa kompleksnim animacijama i pokretnom grafikom, koji su nastali korišćenjem građe Muzeja Jugoslavije. Dok prvi segment potencira zgradu Muzeja kao istaknuti primer arhitekture, estetike, umetnosti i kulture, ali i entuzijazma grupe ljudi da stvaraju građevine koje će postati autentičan svedok duha vremena, drugi prezentuje animirane predmete iz muzejske kolekcije, organizovane u četiri celine, koje predstavljaju četiri muzejska depoa.

Otkrijte sa nama da li odabir tih slika iz prošlosti budi neka sećanja i osećanja koja mogu biti konstruktivna u zajedničkom traganju za boljom budućnošću.

  • Dan: 08.11-08.11.2023.
  • Vreme: 18:00

Povodom 25 godina Muzeja Jugoslavije

Predistorija: Osnova za razumevanje Muzeja Jugoslavije

Na oblikovanje evropskog tipa muzeja uticale su brojne prakse i koncepti sakupljanja, čuvanja i upotrebe predmeta.

Muzejska laboratorija

Otvoreno istraživanje i preispitivanje jugoslovenskog nasleđa

Muzej Jugoslavije te poziva #OSTANIUMUZEYU