Lista programa

Hali Gali na Letu u Muzeju

Muzej Jugoslavije 29. avgusta ugostiće omladinski festival „Hali Gali“ u okviru projekta „Leto u MuzeYU“. Na platou ispred Muzeja održaće se koncert tri mlada benda: „Tipon“, „KoiKoi“ i „Vizelj“, a prethodiće mu razgovor pod nazivom „Neki novi Novi talas?“, na koje će učestovati Dragan Ambrozić (Dom omladine Beograda), Aleksa Nedić (bend „Vizelj“), Boris Vlastelica (bend „Repetitor“) i Pavle Banjac (izdavačka kuća „Librarion“). Program počinje u 18 časova, a ulaz je slobodan.

Muzej Jugoslavije već četiri godine uspešno realizuje „Leto u MuzeYU“ sa idejom da kroz različite programe afirmiše Muzej kao mesto za druženje i zabavu, a saradnja sa organizatorima „Hali Gali“ festivala inspirisana je ovogodišnjim obeležavanjem četiri decenije od početka Novog talasa i kompilacije „Paket aranžman“.

Stoga će debata „Neki novi Novi talas?“, koja počinje u 18 časova, imati za cilj da preispita linije kontinuiteta i diskontinuiteta lokalne savremene muzičke scene i novotalasne kulture. U razgovoru će učestvovati Aleksa Nedić iz benda „Vizelj“ kao predstavnik muzičara sa „Hali Gali“ kompilacije, Boris Vlastelica iz benda „Repetitor“, koji je deo tzv. Nove srpske scene, zatim Pavle Banjac, mlađi urednik „Librariona“, izdavačke kuće koja pravi i prodaje fanzine, uradi-sam kasete i diskove, čiji je fanzin propratio pojavu bendova sa „Hali Gali“ kompilacije, kao i Dragan Ambrozić, odgovorni urednik Doma omladine Beograda, koji će govoriti o važnosti jugoslovenske omladinske kulture koja vrhunac, kako se često u kritici ističe, dostiže sa Novim talasom. Razgovor će moderirati kustoskinja Muzeja Jugoslavije Milica Tomić.

Koncertni program počeće u 20 časova, a nastupiće tri benda sa pomenute „Hali Gali“ kompilacije.

Bend „Tipon“ je muzički projekat nastao 2019. godine u Beogradu, na čiji zvuk i priču utiče mnoštvo faktora, od kojih najveći uticaj nosi groznica života i njegova svakodnevnica – kako navode njegovi članovi. Ispred Muzeja Jugoslavije nastupiće kao duo Miković Lola i Posrkača Ivana.

„KoiKoi“ su se publici prvi put predstavili singlovima „Sutra“ i „Bog te ubio“, koji su se našli na „Hali Gali“ kompilaciji 2019. Bend čine Marko Grabež, Ivana Miljković, Emilija Đorđević i Ivan Pavlović Gizmo. U junu 2021. objavili su album prvenac „Pozivi u stranu“ za „Moonlee Records“. Kako kažu za sebe, bend traži svoje mesto u preseku intime andergraunda i ekstaze mejnstrima, balkanskog melosa i savremenih zapadnih trendova, a kao glavna odlika benda izdvajaju se raskošni troglasi.

„Vizelj“ mnogi smatraju za predvodnike novog beogradskog alternativnog zvuka. Neki ih pamte kao jedini mladi bend sa ovih prostora koji je išao na turneju po Velikoj Britaniji i Republici Irskoj. Poznati su po pesmama kao što su „Nosorog“, „Pustinja“ ili „Mamuze“, kao i „Ne vidim te od dima“ i „Novčanice“. Jedni su od osnivača i organizora „Hali Gali“ festivala.

 

  • Dan: 29.08-29.08.2021.
  • Vreme: 18:00

Povodom 25 godina Muzeja Jugoslavije

Predistorija: Osnova za razumevanje Muzeja Jugoslavije

Na oblikovanje evropskog tipa muzeja uticale su brojne prakse i koncepti sakupljanja, čuvanja i upotrebe predmeta.

Muzejska laboratorija

Otvoreno istraživanje i preispitivanje jugoslovenskog nasleđa

Muzej Jugoslavije te poziva #OSTANIUMUZEYU