Lista programa

TRIBINA „SMRT FAŠIZMU?”

U okviru niza programa, kojim ove godine obeležava 75 godina od kraja Drugog svetskog rata, Muzej Jugoslavije 20. oktobra u 19 časova organizuje onlajn tribinu „Smrt fašizmu?”, koja će se baviti temama fašizma i antifašizma iz perspektive današnjeg trenutka. Učesnici će biti Hrvoje Klasić, istoričar, profesor Filozofskog fakulteta u Zagrebu i Nikola Radić Lucati, umetnik, a razgovor će moderirati Jovana Nedeljković, istoričarka, kustoskinja u Muzeju Jugoslavije.

Tribinu „Smrt fašizmu?” pratiće još jedna diskusija, pod nazivom „Sloboda narodu!”, koja će se održati u novembru. Ideja ove mini-serije razgovora je da, koristeći kao polaznu tačku prepoznatljivu krilaticu, koja je simbol Narodnooslobodilačkog pokreta u Jugoslaviji, preispita sadašnji odnos prema ključnim pojmovima same ove parole i antifašističkom nasleđu.

Učesnici prvog razgovora pokušaće da daju odgovore na pitanja: „Šta danas smatramo fašizmom? Da li umemo da ga prepoznamo? Koja je uloga umetnosti u suprotstavljanju fašizmu? Kako iz sadašnje perspektive doživljavamo antifašizam? Kako obeležavamo praznike koji ga slave?”

Link za praćenje diskusije je: https://youtu.be/jJuOtEUR9ks.

Hrvoje Klasić je u široj javnosti poznat kao oštri kritičar istorijskog revizionizma, nekritičkog sagledavanja socijalističke Jugoslavije, kao i pokušaja rehabilitacije ustaškog pokreta i NDH u savremenoj Hrvatskoj. Autor je knjiga „Jugoslavija i svijet 1968”, „Mika Špiljak – revolucionar i državnik” i „Bijelo na crno – Lekcije iz prošlosti za budućnost”, brojnih kolumni za Net.hr, kasnije pretočenih u zbirku tekstova. Koautor je dokumentarnih serija „Hrvatsko proljeće” i „NDH”, nastalih u produkciji HRT. Dobitnik je nagrade „Svetozar Pribičević” za unapređenje hrvatsko-srpskih odnosa.

Nikola Radić Lucati usmerio je svoj rad na tačke preseka istorije, ljudskih prava i kulture. Njegovi umetnički radovi su reakcije na obrasce po kojima uzročnici događaja kroz ekonomske transakcije formiraju narativne strukture, kojima utiču na stanje ljudskih prava i sloboda. Kontekst ovih transakcija i njihovih posledica sagledava s pozicija istraživača, svedoka i analitičara, u pokušaju uticanja na njihove ishode javnom primenom procesa i zaključaka istraživanja kroz medije fotografije, teksta i instalacije.

Diskusije „Smrt fašizmu?” i „Sloboda narodu!” deo su šireg programa „Razgovori o Jugoslaviji: uvod u (post) jugoslovenske studije”, koji je Muzej pokrenuo 2014. godine sa idejom da se kroz transdisciplinarni kulturološki pristup bavi analizom različitih jugoslovenskih fenomena.

 

  • Dan: 20.10-20.10.2020.
  • Vreme: 19:00

Povodom 25 godina Muzeja Jugoslavije

Predistorija: Osnova za razumevanje Muzeja Jugoslavije

Na oblikovanje evropskog tipa muzeja uticale su brojne prakse i koncepti sakupljanja, čuvanja i upotrebe predmeta.

Muzejska laboratorija

Otvoreno istraživanje i preispitivanje jugoslovenskog nasleđa

Muzej Jugoslavije te poziva #OSTANIUMUZEYU