Lista programa

Premijera filma u okviru pratećeg programa izložbe Umetnost i vlast: pejzaži iz zbirke Josipa Broza Tita

 U okviru pratećeg programa izložbe Umetnost i vlast: pejzaži iz zbirke Josipa Broza Tita u četvrtak, 9. oktobra u 19 časova, svoju beogradsku premijeru imaće film Poklon predsjednika Nixona, rediteljaIgora Šeregija. Razgovor sa rediteljem i filmskom ekipom nakon projekcije će voditi autorka izložbe Ana Panić. Pre i posle projekcije filma posetioci će imati prilike da vide originalne fragmente Mesečevog tla i zastave SFRJ sa prve i poslednje Apolo misije supuštanja čoveka na Mesec koji će ovim povodom ekskluzivno na svega nekoliko sati biti izloženi ispred bioskopske sale Muzeja istorije Jugoslavije.

 

POKLON PREDSJEDNIKA NIXONA

 Hrvatska, 2014.

Film Poklon predsjednika Nixona (2014) je komedija koja polazeći od premisa da li su se važni istorijski događaji zaista dogodili onako kako su nas u školi učili, preispituje poreklo kamena sa Meseca, poklona predsednika SAD Ričard Nikson predsedniku Jugoslavije Josipu Brozu Titu.

RedItelj: Igor Šeregi
Scenarista: Igor Šeregi
Uloge: Rene Bitorajac, Radovan Vujović, Max Whatley, Zijad Gračić, Ilija Ivezić, Petar Cvirn, Danko Ljuština, Dajana Čuljak
Direktor fotografije: Mario Sablić
Montažer: Tomislav Stojanović
Dizajner zvuka: Tihomir Vrbanec
Scenograf: Bojan Drezgić
Kostimografkinja: Zorana Meić 
Maske: Tatjana Tomšić

Producent: Ivan Kelava
Produkcija: Grupa sedam

Trajanje: 26′

Kratki sinopsis filma:

Peđa i Stipe su niskorangirani službenici vojne obaveštajne službe u sklopu Jugoslovenske narodne armije. Njihov nadređeni, drug Janković, daje im zadatak da prevezu poklon predsednika Sjedinjenih Američkih Država Ričarda Niksona drugu Titu na Brione. Američka ambasada šalje Džordža Vajsenberga da prati poklon – pticu, surog orla (lat. Aquila Chrysaetos), vrstu koja živi na američkom kontinentu jer je pozanto da je predsednik Tito pasionirani kolekcionar (egzotičnih) životinja na Brionima gde ima i svoj privatni zoološki vrt. Naizgled jednostavan zadatak se komplikuje i plan se menja…

Igor Šeregi je mladi hrvatski filmski reditelj. Student je MA studija režije igranog filma na Akademiji dramske umetnosti. Dosad je radio kao asistent hrvatskim rediteljima poput Vinka Brešana, Lukasa Nole, Snježane Tribuson. Autor je nagrađivanih kratkih igranih filmova „Životinjsko carstvo“ i „Priča o Mari iz Velog Varoša“ i koreditelj dugometražnog filma „Košnice“ međunarodne koprodukcije. Trenutno snima svoj prvi samostalni dugometražni film „ZG80“ u Zagrebu i Beogradu.

  • Dan: 09.10.2014-19.06.2024.
  • Vreme: 19:00

Povodom 25 godina Muzeja Jugoslavije

Predistorija: Osnova za razumevanje Muzeja Jugoslavije

Na oblikovanje evropskog tipa muzeja uticale su brojne prakse i koncepti sakupljanja, čuvanja i upotrebe predmeta.

Muzejska laboratorija

Otvoreno istraživanje i preispitivanje jugoslovenskog nasleđa

Muzej Jugoslavije te poziva #OSTANIUMUZEYU