Lista programa

Porodični dan u Muzeju Jugoslavije

Deo izložbe: .

Ako dolazite u Muzej sa svojim detetom (5-12 godina), i nadate se da ćete zapravo uspeti da prođete kroz izložbu, imamo rešenje za vas.  Svi zajedno možete da krenete na put oko sveta, idući kroz muzej i rešavajući zagonetke. Kroz igru ćete upoznati daleke zemlje, običaje i kulture. Ako ne vodite dete sa sobom u Muzej, naravno uvek možete da probudite dete u sebi i zabavite se sami. 

. 

OPIS PROGRAMA

Izložba Muzejska labaratorija kao da je stvorena za dečju igru jer je njome prikazan presek fonda Muzeja Jugoslavije, koji se pretežno sastoji od poklona koje je Josip Broz Tito dobijao tokom života. Kako su pokloni izuzetno raznoliki po oblicima, zemljama porekla, ali i po vremenu kojem pripadaju, prolazak kroz ovu izložbu za najmlađe posetioce zamišljen je kao svojevrsno putovanje oko sveta u formi detektivske igre. Rešavajući jedan po jedan trag, deca se kreću kroz izložbu putujući od jednog do drugog kontinenta, iz jednog vremenskog perioda u drugi vremenski period, učeći kroz eksponate o istorijskim događajima i ličnostima, udaljenim kulturama, lokalnim običajima, ali i o samim muzejima. Na kraju, mapa ih dovodi do ciljnog odredišt.

Program je zamišljen tako da aktivno učestvuju i deca i njihovi pratioci tako što deca dobijaju uputstva kako da uključe odrasle u igru, ali i da vode računa o tome da se oni u muzeju ponašaju na odgovarajući način. Tako deca brzo usvajaju kodeks ponašanja u ustanovi kulture osećajući da su izuzetno važni i odgovorni.

Stari muzej - Prva sala
  • Dan: 05.05-05.05.2019.
  • Vreme: 10:00

Povodom 25 godina Muzeja Jugoslavije

Predistorija: Osnova za razumevanje Muzeja Jugoslavije

Na oblikovanje evropskog tipa muzeja uticale su brojne prakse i koncepti sakupljanja, čuvanja i upotrebe predmeta.

Muzejska laboratorija

Otvoreno istraživanje i preispitivanje jugoslovenskog nasleđa

Muzej Jugoslavije te poziva #OSTANIUMUZEYU