Lista programa

Poslednje autorsko vođenje kroz izložbu „Osmi kilometar” i projekcija filma „Tilva Roš”

U nedelju, 27. marta, u 18 časova u Muzeju Jugoslavije publiku očekuje poslednje autorsko vođenje kroz izložbu „Osmi kilometar“. Svi zainteresovani moći će da se bliže upoznaju sa izložbom koja je u Muzej Jugoslavije došla sa 17. Međunarodne izložbe arhitekture u Veneciji, dok će od 19 časova biti organizovana projekcija filma „Tilva Roš” reditelja Nikole Ležaića.

Ideja da se izložba „Osmi kilometar”, čiji su autori arhitekti okupljeni oko platforme Moderni u Beogradu, predstavi u Muzeju Jugoslavije proistekla je iz toga što se u fokusu nalazi rudarski grad Bor, jedan od pet industrijskih lokaliteta prezentovanih na izložbi „O fabrikama i radnicima”, koja je takođe postavljena u prostoru Muzeja 25. maj. Pored toga, želeli smo da publiku upoznamo sa radom koji je uspešno predstavljao Srbiju u Veneciji.

Film „Tilva Roš” premijerno je prikazan 2010. godine na filmskom festivalu u Sarajevu, kada je dobio nagradu Srce Sarajeva za najbolji igrani film. Radnja filma smeštena je u Bor, u vreme kada su se u gradu odvijali protesti zbog privatizacije rudnika. Protagonisti filma su Toda i Stefan, nerazdvojni prijatelji, skejteri, koji provode prvo leto nakon srednje škole snimajući video-klipove u kojima izvode opasne vratolomije.

Više o izložbi „Osmi kilometar”: https://muzej-jugoslavije.org/program/izlozba-osmi-kilometar-u-muzeju-jugoslavije/

Muzej 25. maj - Izložbeni prostor levo
  • Dan: 27.03-27.03.2022.
  • Vreme: 18:00

Povodom 25 godina Muzeja Jugoslavije

Predistorija: Osnova za razumevanje Muzeja Jugoslavije

Na oblikovanje evropskog tipa muzeja uticale su brojne prakse i koncepti sakupljanja, čuvanja i upotrebe predmeta.

Muzejska laboratorija

Otvoreno istraživanje i preispitivanje jugoslovenskog nasleđa

Muzej Jugoslavije te poziva #OSTANIUMUZEYU