Lista programa

Prateći program izložbe „Jugo, moja Jugo – gastarbajterske priče“

Deo izložbe: Jugo, moja Jugo

U subotu 17. decembra u 13.00 časova održaće se prvo u nizu autorskih vođenja kroz izložbu „Jugo, moja Jugo – gastarbajterske priče“, o jugoslovenskim radnicima na privremenom radu u Austriji i Nemačkoj.

Ove subote autorskom timu će se pridružiti i Boris Kralj dete gastarbajtera kome je posvećen segment izložbe. Za posetioce ovog programa ulaz u muzej je slobodan.

Gastarbajteri su imali višestruk uticaj na jugoslovensko društvo i kulturu, posebno na svakodnevni život stanovništva i često su u lokalnim zajednicama bili glavni inicijatori i akteri raznih promena. Odlazili su uglavnom iz malih, najčešće seoskih, sredina u industrijske centre Zapadne Evrope. Menjali su dotadašnje i sticali nove navike i običaje postajući značajni socio-kulturalni medijatori u komunikaciji i razmeni između socijalizma i kapitalizma, Istoka i Zapada, sela i grada, Balkana i Evrope. Gastarbajteri su uticali i na svakodnevni život u Nemačkoj i Austriji postajući, umesto gostiju, kolege i komšije, prijatelji i prihvaćeni članovi zajednice.

  • Dan: 17.12.2016-25.06.2024.

Povodom 25 godina Muzeja Jugoslavije

Predistorija: Osnova za razumevanje Muzeja Jugoslavije

Na oblikovanje evropskog tipa muzeja uticale su brojne prakse i koncepti sakupljanja, čuvanja i upotrebe predmeta.

Muzejska laboratorija

Otvoreno istraživanje i preispitivanje jugoslovenskog nasleđa

Muzej Jugoslavije te poziva #OSTANIUMUZEYU