Lista programa

Nastup hora 29.novembar

Deo izložbe: Jugo, moja Jugo

U okviru pratećeg programa izložbe Jugo, moja Jugo – gastarbajterske priče, bečki hor 29. novembar nastupiće 29. aprila u 18.00 sati u Muzeju Jugoslavije, što će biti ujedno i prvo gostovanje u Beogradu. Članovi hora okupili su se pre šest godina i neguju antifašistički, radnički i gastarbajterski repertoar na nekoliko jezika. Pevački ansambl specifičan je po činjenici da u njemu može da peva svako, bez obzira na muzički talenat.

Hor 29. novembar osnovan je u Beču kao muzičko-umetnički projekat Aleksandra Nikolića i Saše Miletića posvećen nasleđu jugoslovenskih partizanskih i antifašističkih pesama u kontekstu novih migracijskih procesa u Austriji. S vremenom i s promenama u sastavu članstva, repertoar hora znatno se proširio i trenutno obuhvata pesme na 13 jezika.

U proteklih šest godina hor je nastupao, inicirao ili učestvovao u velikom nizu koncerata, akcija, intervencija, demonstracija i performansa, uključujući Gastarbajteroperu u okviru festivala Wiener Festwochen, radionicu prevođenja repertoara na romski jezik u sklopu festivala WienWoche; projekte Jailbreak o migraciji i zatvorskim sistemima u Austriji; Dugi put gastarbajtera…

Hor 29. novembar 2015. godine pokrenuo je i Festival alternativnih horova (FAC), a kroz dva izdanja ugostio je samoorganizovane i aktivističke horove iz Austrije, Nemačke, Slovenije, Hrvatske i Srbije.

  • Dan: 29.04-29.04.2017.
  • Vreme: 18:00
  • Kapacitet: 100

Povodom 25 godina Muzeja Jugoslavije

Predistorija: Osnova za razumevanje Muzeja Jugoslavije

Na oblikovanje evropskog tipa muzeja uticale su brojne prakse i koncepti sakupljanja, čuvanja i upotrebe predmeta.

Muzejska laboratorija

Otvoreno istraživanje i preispitivanje jugoslovenskog nasleđa

Muzej Jugoslavije te poziva #OSTANIUMUZEYU