Lista programa

Prateći program: „Jugo, moja Jugo“

Deo izložbe: Jugo, moja Jugo

Projekat Europoly

Serija regionalnih konferencija

Konferencija #1, Beograd, Muzej Jugoslavije, Botićeva 6

Svečano otvaranje 6. april 2017. godine, 17.00 časova

6-7. april od 18.00- Debatni program i filmske projekcije

6-13. april- Instalacija EUROPOLY Dejana Kaludjerovića

Ulaz besplatan na sve programe konferencije 6. i 7. aprila.

EUROPOLY, KONFERENCIJA #1, BEOGRAD

OTVARANJE, 6. APRIL, 17.00 časova

U Muzeju Jugoslavije 6. aprila u 17.00 časova, u okviru pratećeg programa izložbe Jugo, moja Jugo-gastarbajterske priče biće svečano otvorena beogradska dvodnevna konferencija projekta EUROPOLY.

Učesnici konferencije Boris Buden, Vladimir Ivanović i Želimir Žilnik simbolično će odigrati partiju igre Europoly (umetničkog dela-instalacije iz 2004. godine izrađene u formatu društvene igre nalik na Monopoly) srpsko-austrijskog umetnika Dejana Kaludjerovića.

Ovaj rad preispituje položaj imigranata u EU, kao i samu ideju EU te jaz između ideala i prakse. Građani zemalja koje nisu članice EU, a koji rade u zemljama članicama EU fotografisani su i zastupljeni u igri Europoly zajedno sa svojim profesijama. Sreća u velikoj meri determiniše moguć uspeh ili propast „igrača“ koji žele da postanu deo EU i preuzmu nov evropski identitet. Evropska unija definiše evropski identitet kao nešto što se može steći samo unutar EU i što je time rezervisano isključivo za građane Evropske unije iako se Evropa ne okončava na granicama Unije. Ipak, EU ima moć da definiše identitete, moć da uspostavlja pravila igre kojima se drugi moraju povinovati.

Potrošačko društvo Evropske unije stvorilo je pravilo po kom „sve je na prodaju“ uključujući tu čak i naše identitete.

Instalacija Europoly biće postavljena do 13. aprila. Prijave za učešće u igri Europoly vrše se putem e-mail adrese: [email protected].

PRVI I DRUGI DEBATNI KRUG, 6. APRIL, 18.00

U 18.00 časova počinje prvi debatni krug pod naslovom JUGODOJČ. U njemu učestvuju Tatomir Toroman, kustos Muzeja Jugoslavije i Vladimir Ivanović, istoričar koji predaje na Univerzitetu Humboldt, a čija su dugogodišnja istraživanja posvećena radničkim i izbegličkim migracijama s prostora bivše Jugoslavije. Prvi debatni krug moderiraće Ivan Velisavljević.

PARALELNE PRIČE naziv je drugog debatnog kruga koji će moderirati novinarka Ljubica Gojgić. U njemu učestvuje poznati filozof Boris Buden. Nakon dva debatna kruga, od 20.00 časova uslediće projekcija filmova Želimira Žilnika „Kenedi se vraća kući“ i „Kenedi lost and found“.

TREĆI I ČETVRTI DEBATNI KRUG, 7. APRIL, 18.00

Drugi dan konferencije 7. aprila od 17.00 časova biće otvoren kolektivnim obilaskom izložbe Jugo, moja Jugo – gastarbajterske priče uz vođenje koautora izložbe Tatomira Toromana, kustosa Muzeja Jugoslavije, sa učesnicima konferencije: Alidom Bremer, Borisom Budenom, Vladimirom Ivanovićem i Želimirom Žilnikom.

Od 18.00 časova moderator Filip Balunović će s učesnicima trećeg debatnog kruga, Borisom Budenom i Alidom Bremer, razgovarati na temu KRITIČKE ZAJEDNICE U EGZILU.

Četvrti debatni krug, u kome učestvuju Želimir Žilnik i Vladimir Ivanović, nosi naziv BUDUĆNOST MIGRACIJA. Moderiraće ga novinarka Ana Otašević. Beogradsku konferenciju zatvoriće projekcije filmova Želimira Žilnika „Nezaposleni ljudi“, „Inventur“ i „Tvrđava Evropa“.

O SERIJI REGIONALNIH KONFERENCIJA EUROPOLY

Serija regionalnih konferencija EUROPOLY je multidisciplinarni projekat koji se bavi temom migracija, prevashodno s područja zapadnog Balkana u zemlje centralne i zapadne Evrope. Počev od velikog talasa ekonomskih migranata (takozvanih gastarbajtera) iz šezdesetih i sedamdesetih godina dvadesetog veka preko desetina hiljada ratnih izbeglica iz devedesetih, anti-provincijskih odlazaka mladih uglavnom u svetske metropole kao i konstantnog odliva mozgova te najnovije izbegličke krize koja se preko Balkana kreće prema evropskim zemljama – misija serije regionalnih konferencija EUROPOLY jeste da se na dinamičan način, istraži i mapira bogat društveni, kulturni i umetnički uticaj koji je ovaj dugotrajan migracioni talas izvršio kako na region zapadnog Balkana tako i na zemlje koje su najčešće predstavljale finalnu migrantsku destinaciju. Iseljavanje i dislociranje iz zemlje porekla često pokreće mnoga dodatna pitanja povratka, pripadnosti i različitih posledica koje taj proces ostavlja na identitet pojedinca.

Projekat se realizuje u sinergiji s izložbom Muzeja Jugoslavije Jugo, moja Jugo – gastarbajterske priče, posvećene jugoslovenskim radnicima na privremenom radu u Austriji i Nemačkoj. Izložba je deo šireg istraživačkog projekta koji je povezan sa dva značajna datuma: 50 godina od potpisivanja Sporazuma o angažovanju radne snage sa Austrijom 1966. i sa Nemačkom 1968. godine. Na čelu autorskog tima izložbe su Aleksandra Momčilović-Jovanović, kustoskinja Muzeja Jugoslavije, Tatomir Toroman, kustos Muzeja Jugoslavije i Ljubomir Bratić, politički filozof i aktivista.

Organizatori projekta Europoly: Udruženje KROKODIL (SRB), BLOCKFREI (AU), Udruga BIJELI VAL (HR), Udruženje CRVENA (BIH)
Projekat su omogućili:

Allianz Kulturstiftung, Austrijski kulturni forum, Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Grad Zagreb
Partneri: Muzej Jugoslavije, Goethe-Institut Zagreb, KIC

Ostale konferencije regionalnog projekta Europoly održaće se:

Zagreb, maj 2017
Sarajevo, septembar 2017
Beč, decembar 2017

Povodom 25 godina Muzeja Jugoslavije

Predistorija: Osnova za razumevanje Muzeja Jugoslavije

Na oblikovanje evropskog tipa muzeja uticale su brojne prakse i koncepti sakupljanja, čuvanja i upotrebe predmeta.

Muzejska laboratorija

Otvoreno istraživanje i preispitivanje jugoslovenskog nasleđa

Muzej Jugoslavije te poziva #OSTANIUMUZEYU