Lista programa

Prateći program: „Jugo, moja Jugo“

Deo izložbe: Jugo, moja Jugo

U okviru pratećeg programa izložbe Jugo, moja Jugo – gastarbajterske priče, 12. maja od 15.00 do 18.00 časova, bečki reper Kid Pex (Petar Rosandić) održaće će u Muzeju Jugoslavije hip-hop radionicu u saradnji sa nevladinom organizacijom Miksalište.

Cilj radionice, u kojoj učesnici saznaju kako funkcionišu hip-hop-tekstovi, jeste da oni nakon kratke obuke napišu nekoliko stihova u istoj formi, ritmički usklade uz muzičku podlogu i izvedu istog dana od 19.00 časova pred publikom Muzeja Jugoslavije.

O autoru

Kid Pex je bečki reper hrvatskog porekla koji je na Balkanu postao poznat s pesmom Kako je u Beču, nastaloj u saradnji s beogradskim reperom Đusom. Na austrijskoj underground sceni Kid Pex se pojavio od 2006. i smatra se jednim od najpoznatijih imena hip hopa u toj zemlji. Osim što je glumio u kultnom austrijskom filmu Prave Bečlije nikad se ne utope, Kid Pex se često bavio temama druge i treće migrantske generacije, a njegovi slogani Wien oida, Beč oida (Wien stari, Beč stari) i Keep it Jugo, do it Švabo mnogi nose na majicama koje su takođe izložene u muzeju.

Kroz svoju 11-godišnju karijeru u više navrata se društveno angažovao i upozoravao na opasne fenomene poput jačanja desnice u Austriji, netrpeljivost prema strancima, a naročito izbeglicama. Solidarisao se 2012. s izbeglicama koje su štrajkovale u bečkoj crkvi Votivkirhe, kada je organizovao nekoliko dobrotvornih koncerata, čiji je prihod direktno išao izbjeglicama. Više puta je kroz muziku kritikovao krajnje desnu stranku FPÖ, a za predsjedničke izbore je napravio muzičku parodiju na račun njihovog kandidata Norberta Hofera, nazivajući ga „alpskim Putinom“. Aktualnim singlom Antifašista hteo je, kako je sam naglašavao u austrijskim medijima, „ojačati leđa svima koji se protive ksenofobiji i širenju mržnje prema drugim kulturama“.

  • Dan: 12.05.2017-20.06.2024.

Povodom 25 godina Muzeja Jugoslavije

Predistorija: Osnova za razumevanje Muzeja Jugoslavije

Na oblikovanje evropskog tipa muzeja uticale su brojne prakse i koncepti sakupljanja, čuvanja i upotrebe predmeta.

Muzejska laboratorija

Otvoreno istraživanje i preispitivanje jugoslovenskog nasleđa

Muzej Jugoslavije te poziva #OSTANIUMUZEYU