Lista programa

Predstavljanje časopisa (O)GLED o novim medijima i umetnosti

U subotu, 11. septembra u 17 časova, u Muzeju Jugoslavije biće održana promocija časopisa o novim medijima i umetnosti (O)gled. Kako je koncept časopisa zasnovan na ideji šire postavljenog monografskog pristupa, u fokusu prvog broja je stvaralaštvo umetnika Vladimira Nikolića, čiji će video-rad Komunistička slika u veku svoje digitalne reprodukcije biti deo predstojeće izložbe „Prometeji novog veka”, koju će publika moći da vidi od 22. septembra u Muzeju Jugoslavije.

Upravo o ovom radu govori tekst Jasmine Čubrilo „Etika i estetika dokumentarnog“ koji je objavljen u prvom broju (O)gleda, što je ujedno i povod za predstavljanje časopisa u Muzeju Jugoslavije.

Na promociji će govoriti autori tekstova Jovan Čekić, profesor na Fakultetu za medije i komunikacije Univerziteta Singidunum u Beogradu i Jasmina Čubrilo, profesorka na Odeljenju za istoriju umetnosti Filozofskog fakulteta u Beogradu, Vladimir Nikolić, umetnik i docent na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, kao i Nebojša Grujičić, kourednik i Anica Tucakov, urednica izdanja.

„Tekstovi u (O)gledu su usmereni prema određenim umetničkim fenomenima i kreću se od usko stručnih autorskih analiza, posvećenih temama iz istorije umetnosti ili savremene umetničke prakse, do šire postavljenih literarnih tekstova, intervjua i studijskih prikaza, formirajući kontekstualni preplet u pristupu centralnoj temi“, pojašnjava Anica Tucakov.

Autori i autorke tekstova u prvom izdanju su Jovan Čekić, Jasmina Čubrilo, Petar Jevremović, Igor Simić i dr., a za (O)gled govori i Zoran Todorović. U ovom broju časopisa nalaze se i tekstovi Džona Berdžera o boravku u Srbiji, Pola Virilija, Ričarda Simora, Karla Uve Knausgora…

Objavljivanje časopisa (O)gled podržalo je Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije.

 

  • Dan: 11.09-11.09.2021.
  • Vreme: 17:00

Povodom 25 godina Muzeja Jugoslavije

Predistorija: Osnova za razumevanje Muzeja Jugoslavije

Na oblikovanje evropskog tipa muzeja uticale su brojne prakse i koncepti sakupljanja, čuvanja i upotrebe predmeta.

Muzejska laboratorija

Otvoreno istraživanje i preispitivanje jugoslovenskog nasleđa

Muzej Jugoslavije te poziva #OSTANIUMUZEYU