Lista programa

Program povodom dvadesetogodišnjice izvođenja predstave „Bordel ratnika“

Dvadeset godina nakon izvođenja pozorišne predstave „Bordel ratnika“, igrane 2001. u prostorima prazne zgrade Muzeja 25. maj, Centar za kulturnu dekontaminaciju predaće dokumentaciju ove kultne predstave Muzeju Jugoslavije. Tim povodom u Muzeju će 15. decembra u 18 časova biti organizovan razgovor s autorima, glumcima i saradnicima na predstavi.

Razgovor se realizuje u saradnji Centra za kulturnu dekontaminaciju i Muzeja Jugoslavije, a u njemu učestvuju Ivan Čolović (politički antropolog, izdavač i pisac, autor knjige „Bordel ratnika“, po čijim motivima je nastala predstava), Ana Miljanić (rediteljka), Branka Prpa (istoričarka i koautorka projekta „Moderna – Srpski nacionalni identitet u XX veku“ u okviru kojeg je predstava realizovana), Branko Pavić (autor scenskog dizajna predstave koji je nastao kroz radionicu sa studentima Arhitektonskog fakulteta), Vladimir Pejković (kompozitor), Bojan Đorđev i Siniša Ilić (asistenti rediteljke), kao i glumci i glumice: Vladislava Đorđević, Aleksandar Đurica, Jelena Ilić, Nataša Marković, Marija Opsenica, Miloš Timotijević i drugi. Razgovor će moderirati Simona Ognjanović, kustoskinja Muzeja Jugoslavije.

U okviru programa biće prikazani digitalizovani materijali i snimci predstave, delovi TV filma „Zidanje Bordela ratnika“ (B92, 2001), kao i fotografije umetnice Vesne Pavlović i dokumentovana sećanja na predstavu.

Predstava „Bordel ratnika“ nastala je na osnovu eseja antropologa Ivana Čolovića, kao i tekstova drugih autora i autorki i raznovrsne sakupljene građe, a igrana je procesno u različitim prostorima prazne zgrade Muzeja 25. maj, koji je u to vreme ponovo osvajao svoju muzejsku funkciju. U tom pogledu, ova značajna umetnička produkcija na dvostruki način se vezuje za institucionalnu poziciju Muzeja Jugoslavije, dodirujući ne samo referentni tematski okvir kroz preispitivanje problema raspada jugoslovenskog kulturnog i političkog prostora, već i kroz direktno upisivanje u kompleksnu institucionalnu istoriju ovog Muzeja.

Predstava je premijerno izvedena 21. avgusta 2001. godine, nakon čega je usledilo deset izvođenja i učešće na BITEF festivalu septembra iste godine. Realizovana je u okviru jednogodišnjeg projekta Centra za kulturnu dekontaminaciju „Moderna – Srpski nacionalni identitet u XX veku“, koji je kroz saradnju s istoričarima, umetnicima i svedocima nagovestio nova promišljanja Jugoslavije nakon ratova devedesetih godina 20. veka.

Muzej 25. maj - Bioskopska sala
  • Dan: 15.12-15.12.2021.
  • Vreme: 18:00

Povodom 25 godina Muzeja Jugoslavije

Predistorija: Osnova za razumevanje Muzeja Jugoslavije

Na oblikovanje evropskog tipa muzeja uticale su brojne prakse i koncepti sakupljanja, čuvanja i upotrebe predmeta.

Muzejska laboratorija

Otvoreno istraživanje i preispitivanje jugoslovenskog nasleđa

Muzej Jugoslavije te poziva #OSTANIUMUZEYU