Lista programa

Projekcija filma „Urbanized“

Ministarstvo prostora

Planiranje gradova – inteligentno i/ili ono drugo

Na inicijativu Ministarstva prostora u Muzeju istorije Jugoslavije će, u sredu 27. juna 2012, biti održan program pod zajedničkim nazivom “Urbanized”:

18:00 vođenje kroz izložbu “Nedovršene modernizacije”

19:30 projekcija filma “Urbanized”, reditelj i producent Gari Hustvit (Gary Hustwit), SAD, 2011. god, 85 min

21:00 diskusija o izložbi i filmu

 

Program za koji vredi izaći iz sobe (makar i rashlađene), sesti na bicikl ili sačekati javni prevoz (čistije i zdravije od vožnje automobilom!), dovesti se kroz gradsku gužvu do Botićeve!

“Urbanized” je dugometražni dokumentarni film koji preispituje strategije urbanog planiranja i postavlja pitanje „Kome je dopušteno da oblikuje naše gradove, i na koje sve načine se to radi?“. U filmu se pojavljuju neki od vodećih svetskih arhitekata, urbanista, političara, graditelja, sociologa…

“Urbanized” prikazuje veliki raspon urbanističkih projekata širom sveta – od malih građanskih akcija i protesta do velikih državnih projekata koji utiču na uslove života u gradovima. U filmu su Pariz, Njujork, slamovi Mumbaja, plaže Rio de Žaneira, biciklističke staze u Bogoti, šetališta u predgrađima Kejp Tauna, novi projekti socijalnog stanovanja koji treba da zamene neformalna naselja u Santjagu u Čileu…

Film otvara pitanja zanemarena u javnoti – organizacija stanovanja, mobilnost stanovnika, dostupnost javnog prostora, uticaj privrednog razvoja i politike na zaštitu okoline samo su neka od njih. Time „Urbanized“, na svoj način, daje podsticaj za diskusiju o budućnosti gradova koja se tiče svih stanovnika planete.

Kako u ovom trenutku više od polovine svetske populacije živi u nekoj vrsti urbanog područja, a projekcije su da će 75% svetske populacije do 2050. godine živeti u “gradovima” pravo je vreme za ovakav film !!

“Urbanized” je treći deo trilogije reditelja Garija Hustvita (Gary Hustwit), prethode mu filmovi “Helvetica” i “Objectified”.

U filmu se govore engleski / španski / nemački / portugalski. Emituje sa engleskim titlovima.

  • Dan: 27.06.2012-25.06.2024.
  • Vreme: 18:00

Povodom 25 godina Muzeja Jugoslavije

Predistorija: Osnova za razumevanje Muzeja Jugoslavije

Na oblikovanje evropskog tipa muzeja uticale su brojne prakse i koncepti sakupljanja, čuvanja i upotrebe predmeta.

Muzejska laboratorija

Otvoreno istraživanje i preispitivanje jugoslovenskog nasleđa

Muzej Jugoslavije te poziva #OSTANIUMUZEYU