Lista programa

PROMOCIJA KNJIGE „99 RECEPATA ZA IZUZETNO SREĆAN ŽIVOT“ MILETE POŠTIĆA

U petak,10. septembra u 12 časova u kafeu Muzeja Jugoslavije održaće se predstavljanje knjige ilustracija pod nazivom„99 Recepies for an Extremely Happy Life“ (99 recepata za izuzetno srećan život) umetnika i profesora Milete Poštića, koji je izdao novosadski „Komiko“. Pored autora o knjizi će govoriti i Aleksa Gajić, ilustrator, strip crtač i animator i Aleksandra Sekulić, kritičarka, urednica časopisa „Beton“.

Prva knjiga „recepata“ sadržala je 111, dok se u drugoj može naći njih 99 i objavljena je na engleskom jeziku da bi doprla do što šire publike, kako ističe autor. Prva knjiga se našla i na listi najboljih međunarodnih stripova 2017, kako je objavljeno na sajtu prestižnog kritičara Paul Gravett-a iz Londona, a promocije knjige i izložbe ilustracija iz nje, do sada su održane u Johanesburgu, Parizu, Berlinu, Dortmundu i Tokiju.

„Čuveni američki ilustrator i strip crtač Richard Corben izjavio da ga je knjiga jako nasmejala, a brojni eminentni teoretičari su joj posvetili svoje tekstove. Recepti su se našli i u nekoliko muzejskih kolekcija“, ističe Mileta Poštić i pojašnjava:

„To je svojevrsni pogled na stanje duha danas, parodija na čovekovu potragu za srećom i savete koji se velikodušno pružaju kroz sve posvećene organizacije, definisane oblasti i kanale komunikacija. Mnogi kupci tvrde da knjigu redovno čitaju kad su u velikim životnim dilemama i kada im raspoloženje duboko potone i da im knjiga vraća polet i radost, ali i pomaže da nepogrešivo shvate kako nastaviti dalje.“

Urednik knjige bio je Vuk Marković, korice štampanog izdaja dizajnirao je Ivica Stevanović, a o knjizisu pisali Zoran Janjetov i Dragana Garić Jovičić. Povodom njenog izlaska tekst je napisao i Svetozar Poštić, profesor na Filološkom fakultetu Vilnjuskog univerziteta u Litvaniji, koji, između ostalog kaže:

„Miletini radovi predstavljaju zanimljiv komentar na savremeno društvo, naročito na uticaj medija i slika u našim životima. Oni su ironičan komentar na obilje vizuelnih informacija kojima smo svakodnevno bombardovani, a naročito na nekontrolisano tržište raznih knjiga i filmova sa psihološkim i duhovnim savetima.Privučen pre svega neobičnim i intrigantnim fotografijama, umetnik stvara neobičan spoj slike i teksta koji uputstvu za bolji život daje jedinstvenu, često komičnu, čak grotesknu nijansu. Vidljiva je i fasciniranost raznolikošću ljudskih rasa, kultura i običaja.“

Mileta Poštić (1970, Novi Sad) redovni je profesor na animaciji, vizuelnim efektima i dizajnu video igara na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, a angažovan je i kao storibord direktor i menadžer internog trening centra „Iervolino“ studija za animaciju i direktor je i suvlasnik „Furuna“ studija za animaciju. Poštić je i posebni savetnik ministra za kulturu i informisanje Republike Srbije. Diplomirao je crtanje u SAD, a magistrirao u Velikoj Britaniji. Predavao je na univerzitetima u sedam zemalja i na četiri kontinenta.

  • Dan: 10.09-10.09.2021.
  • Vreme: 12:00

Povodom 25 godina Muzeja Jugoslavije

Predistorija: Osnova za razumevanje Muzeja Jugoslavije

Na oblikovanje evropskog tipa muzeja uticale su brojne prakse i koncepti sakupljanja, čuvanja i upotrebe predmeta.

Muzejska laboratorija

Otvoreno istraživanje i preispitivanje jugoslovenskog nasleđa

Muzej Jugoslavije te poziva #OSTANIUMUZEYU