Lista programa

Rodno pitanje i vizni režimi – predstavljanje rada umetnice Tanje Ostojić

Deo izložbe: Деведесете: Речник миграција

Pozivamo vas na prvi prateći program izložbe „Devedesete: Rečnik migracija” u subotu 7. Decembra, u 13 časova, na kome učestvuju Maja Korać Sanderson, profesorka na Univerzitetu Istočni London, iz Velike Britanije, i učesnica izložbe, umetnica Tanja Ostojić. Program će moderirati autorke izložbe, Ana Panić i Simona Ognjanović.

O temi rodnog pitanja i viznih režima, govoriće svaka od učesnica iz perspektive svog naučnog, odnosno umetničkog rada.

Profesorka Maja Korać Sanderson pričaće o kolonijalnosti rečnika migracija devedesetih i danas, koji konstruiše teritorijalne granice kao rodne, rasne i klasne barijere takozvanog razvijenog, demokratskog sveta Zapada; kao i o značaju razumevanja/viđenja izbeglica kao društvenih i političkih aktera posebnih istorijskih, kulturnih, društvenih i rodnih identiteta.

Za izlaganje Tanje Ostojić povod je projekat „Tražim muža sa pasošem Evropske Unije”, koji je deo izložbene postavke. Projekat je počeo u avgustu 2000. kada je umetnica objavila oglas sa gore navedenim naslovom i razmenila više od 500 imejlova i pisama sa brojnim interesentima širom sveta. Posle šestomesečnog dopisivanja sa Klemensom G. iz Nemačke, umetnica je organizovala prvi susret sa njim u formi javnog performansa na livadi ispred Muzeja savremene umetnosti u Beogradu, a mesec dana kasnije su se venčali. Posle isteka trogodišnje dozvole boravka, umesto da dobije dozvolu za stalni boravak, odobrena joj je samo dvogodišnja dozvola boravka. Nakon toga, Klemens G. i umetnica su se razveli, a tokom otvaranja izložbe „Integration Project Office“ u Galeriji 35 u Berlinu 2005. organizovala je „Divorce Party“.

O učesnicama:

Tanja Ostojić je interdisciplinarna umetnica, istraživačica i edukatorka, koja živi u Berlinu. Koristi različite medije u svojoj umetničkoj praksi, ispitujući feminističke probleme, odnose moći, rasizam, ekonomiju, biopolitiku… Sama je akterka u svojim performansima i to ponajviše iz pozicije migrantkinje. Radovi Tanje Ostojić su od 1994. do danas prikazani na velikom broju samostalnih i grupnih izložbi i festivala širom sveta, a takođe su deo brojnih muzejskih kolekcija.

Profesorka Maja Korać Sanderson je kodirektorka postdiplomskog programa Studija o izbeglištvu, i kodirektorka Centra za socijalnu ravnopravnost i društvene promene, Odeljena za društvene nauke i socijalni rad, Univerziteta Istočni London, u Velikoj Britaniji.

 

Музеј 25. мај - Изложбени простор лево
  • Dan: 07.12-07.12.2019.
  • Vreme: 13:00
  • Kapacitet: 20

Povodom 25 godina Muzeja Jugoslavije

Predistorija: Osnova za razumevanje Muzeja Jugoslavije

Na oblikovanje evropskog tipa muzeja uticale su brojne prakse i koncepti sakupljanja, čuvanja i upotrebe predmeta.

Muzejska laboratorija

Otvoreno istraživanje i preispitivanje jugoslovenskog nasleđa

Muzej Jugoslavije te poziva #OSTANIUMUZEYU