Lista programa

Rupe ili kada nismo bili svrtani

Deo izložbe: Devedesete: Rečnik migracija

U subotu, 22. februara, u 13 časova u Muzeju Jugoslavije (zgrada Muzeja 25. maj) biće organizovano jedno od poslednjih autorskih vođenja kroz izložbu „Devedesete: Rečnik migracija“. Autorkama i kustoskinjama, Simoni Ognjanović i Ani Panić, pridružiće se dramaturškinja predstave „Rupe ili kada nismo bili svrstani“, Ivana Momčilović, kao i neki od učesnika predstave, tzv. „nevidljivi“ – izbegli iz ratom zahvaćenih područja tokom devedesetih, raseljeni, nekadašnja vojna lica, Romi, koji su u pomenutom komadu igrali sami sebe.

Na izložbi „Devedesete: Rečnik migracija“ učestvuje više od trideset savremenih umetnika, umetnica i umetničkih i aktivističkih kolektiva, koji se bave problemom migracija stanovništva u Srbiju i iz Srbije tokom pomenute decenije.

U okviru autorskog vođenja kroz izložbu ove subote, posebna pažnja biće posvećena predstavi „Rupe ili kada nismo bili svrstani“, čija je dokumentacija deo pomenute izložbe, a dramaturškinja Ivana Momčilović, učesnici predstave Ljiljana Mitrović i Orhan Saiti, kao i Ljubivoje Tadić, glumac i upravnik Narodnog pozorišta u Beogradu (2005–2009), kao i pozorišni kritičar Goran Cvetković, bliže će predstaviti publici sam projekat.

Predstava „Rupe ili kada nismo bili svrstani“, dramaturškinje Ivane Momčilović i reditelja Lorana Vansona, nastala je u koprodukciji Narodnog pozorišta u Beogradu (2004/2005) sa Kraljevskim flamanskim teatrom i Nacionalnim teatrom valonsko-briselske zajednice. Okupila je zajedno na sceni marginalozovane, tzv. „nevidljive“ (izbrisane, isključene iz političkog i ekonomskog konteksta)  izbegle iz ratom zahvaćenih područja tokom devedesetih godina, raseljene, nekadašnja vojna lica, Rome… kao i profesionalne glumce i glumice, plesačice, muzičare i muzičarke, sa idejom da ukaže, sa scena nacionalnih teatara iz Beograda i Brisela, na njihove probleme, da njihove priče učini – vidljivim.

Svako od posetilaca vođenja dobiće besplatnu ulaznicu za sve muzejske objekte (preuzimanje se vrši u objektu K25, levo od Muzeja 25. maj).

Na izložbi „Devedesete: Rečnik migracija“ učestvuju i: Asocijacija „Apsolutno“, Aleksandrija Ajduković, Dejan Dimitrijević/Nebojša Šerić Šoba, Dušica Dražić, Dionis Eskorsa (Dionis Escorsa), Jusuf Hadžifejzović, „Kiosk – platforma za savremenu umetnost”, Milena Maksimović, Goranka Matić, Kolektiv „Migrativ Art“, Ana Miljanić, Milorad Mladenović, Ivana Momčilović/Loran Vanson (Lorent Wanson), Tanja Ostojić, Vesna Pavlović, Nikola Radić Lucati, Vladimir Radojičić, Vahida Ramujkić, Rena Redle (Rena Rädle)/Vladan Jeremić, Balint Sombati (Bálint Szombathy), Čedomir Vasić, Škart, Grupa 484, udruženje „Kardan – kultura sećanja“, Vojvođanski građanski centar, Združena akcija – „Krov nad glavom” i Žene u crnom.

Tim Muzeja Jugoslavije zaslužan za realizaciju izložbe predvode kustoskinje – autorke izložbe, Simona Ognjanović i Ana Panić. Arhitekta postavke je Milorad Mladenović, a vizuelni identitet osmislio je Zoran Pantelić.

Izložba se realizuje u sklopu projekta „Nova mapiranja Evrope”, koji su podržali Evropska komisija kroz program Kreativna Evropa i Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije. Biće otvorena do 1. marta 2020. godine.

Музеј 25. мај - Изложбени простор лево
  • Dan: 22.02-22.02.2020.
  • Vreme: 13:00
  • Kapacitet: 100

Povodom 25 godina Muzeja Jugoslavije

Predistorija: Osnova za razumevanje Muzeja Jugoslavije

Na oblikovanje evropskog tipa muzeja uticale su brojne prakse i koncepti sakupljanja, čuvanja i upotrebe predmeta.

Muzejska laboratorija

Otvoreno istraživanje i preispitivanje jugoslovenskog nasleđa

Muzej Jugoslavije te poziva #OSTANIUMUZEYU