Lista programa

Ruska avangarda i animirani film

predavanje Mine Sablić

U okviru pratećih programa izložbe Ruska avangarda u Beogradu Mina Sablić će održati predavanje Ruska avangarda i animirani film u četvrtak 25. februara u 18 časova.

 

Rani sovjetski animirani filmovi bili su pod velikim uticajem ruske avangarde. Kroz težnju da se umetnost “prelije” u svakodnevni život, crtani filmovi su nosili propagandne poruke u kontekstu političkih ideja na koje se sama avangardna umetnost oslanjala.

Čuveni reditelj dokumentarnih filmova Dziga Vertov, autor je jednog od prvih animiranih filmova koji propagira ideje Oktobarske revolucije, u filmu Sovjetske igračke (Советские игрушки 1924.)

Iste godine kada nastaje Protazanoveljev film Aelita kraljica Marsa, tri autora animiranih filmova Kodajatev, Merkulov i Komišarenko prave animirani film na sličnu temu, pod nazivom Interplanetarna revolucija (Межпланетная революция 1924.).

U prvoj fazi svog rada Ivan Ivanov Vano stvara propagandne filmove pod uticajem avangarde, poput Crni i beli (Black and White, 1932) inspirisan poemom Vladmira Majakovskog koji je tokom svog putovanja po Kubi pisao o ugnjetavanju crne rase od strane Amerikanaca. U filmu su korišćeni crteži koje je sam Majakovski napravio tokom putovanja. Sa dolaskom Staljina na vlast, avangardni umetnici su optuženi za „formalistička skretanja“ pa mnogi od njih prestaju da rade. Među onima koji prihvataju novi stil – socijalistički realizam, je i Vano koji nastavlja da radi, istovremeno, pod jakim uticajem diznijevske estetike. Crtani film Nečija tuđa pesma (1949) kombinacija je ruskog folklornog stila i diznijevskih antropomorfnih životinja. U tematskom smislu, to je film kojim se kritikuje zapadna kultura.

Nakon Staljinove smrti socijalistički realizam je sve manje zastupljen u animiranom filmu koji se približava modernoj evropskoj animaciji anti-anatomskih oblika. Tokom sedamdesetih godina dvadesetog veka američka pop kultura ima sve snažniji uticaj na sovjetsku animaciju. U animiranom filmu Vladimira Tarasova Вперед, время(1977) očigledni su uticaji socijalističkog realizma, ruskog folklora, američke pop kulture, kao i jaki uticaji rane avangarde i avangarde drugog talasa.

 

Program se održava u bioskopskoj sali Muzeja 25. maj u okviru kompleksa MIJ.

Nakon programa posetioci mogu da obiđu sve aktuelne izložbe pošto će Muzej od 23. do 28. februara 2016. biti otvoren do 21 čas.

  • Dan: 25.02.2016-25.06.2024.
  • Vreme: 18:00

Povodom 25 godina Muzeja Jugoslavije

Predistorija: Osnova za razumevanje Muzeja Jugoslavije

Na oblikovanje evropskog tipa muzeja uticale su brojne prakse i koncepti sakupljanja, čuvanja i upotrebe predmeta.

Muzejska laboratorija

Otvoreno istraživanje i preispitivanje jugoslovenskog nasleđa

Muzej Jugoslavije te poziva #OSTANIUMUZEYU