Lista programa

Ruska avangarda i srpski animirani film

predavanje Božidara Zečevića

U okviru pratećeg programa izložbe Ruska avangarda u Beogradu Božidar Zečević će održati predavanje Ruska avangarda i srpski animirani film u sredu 3. februara 2016. u 18 časova.

U predavanju se prati Maljević kao inspiracija različitim domaćim autorima, od Micićevog „Zenita“ do „Studija Bikić“, od 1923-1992. Animirani film Veljka Bikića i Gorana Radovanovića Krst, kvadrat i krug Kazimira Maljeviča povezuje Maljeviča sa filmom upravo onako kako je Maljevič, bez uspeha, sam želeo „u istraživanju i slikanju dinamičkih slika“ u „istorijskom spajanju slikarske i filmske umetnosti“ (Maljevič,1926). Udahnjujući pokret Maljevičevim formama Bikić otkriva imanentna svojstva dinamičkog suprematizma.

U drugom delu predavanja prati se odnos ruske avangrade, konkretno Sergeja Ejzenštejna, prema nadrealizmu. Poetski nadrealizam Rastka Petrovića i Monija de Bulija interpretiraju se kao izvor srpskog animiranog filma od Jocića do  Šajtinca, Petričića i Ćirića.

Tokom predavanja biće prikazani animirani filmovi Krst, kvadrat i krug Kazimir Maljeviča, (režija: Veljko Bikić, scenario Goran Radovanović, 1993)i Metamorf, (scenario i režija: Rastko Ćirić, 2005).

Nakon predavanja prikazujemo dugometražni igrani film Šagal-Maljević (režija Aleksandr Mita, 2013, trajanje 120 min) koji opisuje pokušaje Šagala i Maljeviča da od Vitebska stvore „grad umetnosti“. Film ima engleske titlove.

Program se održava u bioskopskoj sali Muzeja 25. maj u okviru kompleksa MIJ. Sve izložbe u Muzeju istorije Jugoslavije će u sredu 3. februara 2016. biti otvorene do 21 čas.

  • Dan: 03.02.2016-13.06.2024.
  • Vreme: 18:00

Povodom 25 godina Muzeja Jugoslavije

Predistorija: Osnova za razumevanje Muzeja Jugoslavije

Na oblikovanje evropskog tipa muzeja uticale su brojne prakse i koncepti sakupljanja, čuvanja i upotrebe predmeta.

Muzejska laboratorija

Otvoreno istraživanje i preispitivanje jugoslovenskog nasleđa

Muzej Jugoslavije te poziva #OSTANIUMUZEYU