Lista programa

Ruski umetnički eksperiment i jugoslovenska umetnost

Dunja Blažević i Boris Miljković

Kakav  uticaj je ruska / sovjetska umetnička avangarda imala na jugoslovensku umetnost? O referencama ovog „umetničkog eksperimenta“ u radovima jugoslovenskih umetnika i grupa biće reči u razgovoru i prezentaciji televizijskih emisija „Kazimir Maljevič“ i „Ruski umetnički eksperiment“. Uvodne napomene i razgovor vode istoričarka umetnosti Dunja Blažević i reditelj Boris Miljković.

Program se održava u okviru pratećih programa izložbe Ruska avangarda u Beogradu, u sredu 17. februara u 18 časova u bioskopskoj sali Muzeja 25. maj.

TV GALERIJA: „Kazimir Maljevič“

Emisija je snimljena tokom izložbe u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu, 1990. Na izložbi su predstavljeni radovi Kazimira Maljeviča iz zbirke Lenjingradskog muzeja. Dunja Blažević, urednica TV GALERIJE, razgovara sa kustosima MSU o Maljevičevom opusu i uticaju ovog umetnika i ostalih protagonista ruske /sovjetske avangarde na jugoslovensku umetnost od 1945. do 1990. godine. S tim u vezi, kao poseban prilog u emisiji je prikazana i beogradska reinkarnacija poslednje futurističke izložbe održane u Petrogradu 1915. izvedena  na osnovu jedne crno-bele fotografije (organizovana  u privatnom stanu Gorana Đorđevića u Novom Beogradu). Tim povodom se oglašava Kazimir Malevič pismom, objavljenim u časopisu Art in America 1985. godine.

Urednica: Dunja Blažević

Reditelj: Milan – Peca Nikolić

Trajanje: 37 min

Produkcija: RTB 1990.

 

RUSKI UMETNIČKI EKSPERIMENT

U sklopu umetničkog programa Televizije Beograd, 1982. godine, u vreme kada je video, kao umetnost, tek počeo da se pojavljuje na prostorima bivše Jugoslavije, nastao je Ruski umetnički eksperiment. Bio je to pionirski poduhvat u zemlji koja je, za Evropu onog vremena, bila predvorje komunističkog Istoka.

Ruski umetnički eksperiment niz je slobodno interpretiranih epizoda iz privatnih i umetničkih života ikona ruske avangardne umetnosti kao što su Kazimir Maljevič, Vladimir Tatlin, Sergej Djagiljev i drugi. Kombinujuću autorsku originalnost, avangardne uticaje i provokativne zvuke „novog talasa“, modernog džeza i ruskih revolucionarnih horova, lica i događaji ne ređaju se faktografski i hronološki, ali su prisutni u iskustvu autora. Vizuelno, film je razmišljanje autora o avangardnoj umetnosti 1920-tih godina i o modernoj video-umetnosti savremenog doba.

Scenario i režija: Branimir Dimitrijević i Boris Miljković
Uloge: Maja Sabljić, Žarko Laušević, Ljubomir Tadić, Svetislav Goncić, Boris Komnenić, Srđan Šaper, Nebojša Krstić…

Produkcija: RTB 1982.

Trajanje: 62 min

Nakon programa posetioci mogu da obiđu sve aktuelne izložbe pošto će Muzej u sredu 17. februara 2016. biti otvoren do 21h.

  • Dan: 17.02.2016-13.06.2024.
  • Vreme: 18:00

Povodom 25 godina Muzeja Jugoslavije

Predistorija: Osnova za razumevanje Muzeja Jugoslavije

Na oblikovanje evropskog tipa muzeja uticale su brojne prakse i koncepti sakupljanja, čuvanja i upotrebe predmeta.

Muzejska laboratorija

Otvoreno istraživanje i preispitivanje jugoslovenskog nasleđa

Muzej Jugoslavije te poziva #OSTANIUMUZEYU