Lista programa

SALA UZORAKA

U subotu, 3. decembra u 13 časova, predstavljamo vam novu umetničku instalaciju „Sala uzoraka“ autorke Jelene Micić. Kroz izbor predmeta iz porodične arhive, umetnica osvetljava segmente života čuvene jugoslovenske fabrike ženske kožne obuće i plastike „Leda“, osnovane 1961. godine u Knjaževcu. 

    Sačuvani uzorci kože, informacije o njenom poreklu i putevima razmene materijala, kao i finalni proizvodi za nekadašnje domaće i inostrano tržište, sastavni su deo ovog umetničkog rada. Uzorci-predmeti koje su tri generacije članova i članica autorkine porodice proizvodile, akumulirale i koristile u svakodnevnom i radnom životu, ciljano su postavljeni u originalnom muzejskom mobilijaru kao privremena intervencija i dodatak stalnoj postavci „Muzejska laboratorija“. Pitanja nabavke, proizvodnje i organizacije samoupravnih odnosa u ovoj fabrici možemo pratiti kroz fotografije, štampani materijal i lične predmete autorkinog dede Vojislava Micića, jednog od osnivača „Lede“. Rasute pohabane cipele, koje je autorkina baka nekada spajala na pripremnom odeljenju fabrike, akcentuju nekoliko segmenata stalne postavke koji se indirektno mogu povezati sa složenim procesom ovakve fabričke proizvodnje, kao i šire sa procesom industrijalizacije. 

    Ova umetnička instalacija preispituje postojeću građu i iz materijalističko-feminističke perspektive. S jedne strane, akcentovan je problem resursa kroz prikaz putovanja delegacije fabrike u Keniju u cilju pronalaženja izvora jeftine kože za donji deo cipela, i s druge, otvoreno je žensko pitanje kroz dokumentarni materijal koji uključuje dečije crteže umetnice sa motivom Male sirene, logo fabrike sa predstavom Lede i labuda, kao i fotografije posete fabričkom kompleksu slavne pevačice Lepe Brene tokom osamdesetih godina prošlog veka, u deceniji kada je „Leda“ beležila najveću proizvodnju. Ova fabrika, kao i mnoge druge, privatizovana je 2004. godine nakon političkih i ekonomskih promena izazvanih raspadom Jugoslavije i socijalističkog društvenog uređenja.

Umetničku instalaciju „Sala uzoraka“ Jelena Micić realizovala je u saradnji sa kustokinjama Simonom Ognjanović i Marijom Đorgović. Ujedno, ovo je poslednja u nizu ovogodišnjih intervencija na stalnoj postavci sa fokusom na industrijsko nasleđe Jugoslavije, koje su kustosi i kustokinje Muzeja prvenstveno sagledali iz perspektive teme „Radnici i fabrike“. Ova izložbena celina relizovana je i kao deo nagrade Dimitrije Bašičević Mangelos“, koju je Jelena Micić dobila 2021. godine.

Jelena Micić živi i radi u Beču. Samostalna je umetnica i umetnička direktorka festivala za umetnost i aktivizam WIENWOCHE. Njena umetnička praksa obuhvata readymade instalacije i in situ intervencije, pritom istražujući društveno-političke aspekte boje i bojnih sistema. Dobitnica je nagrade „Dimitrije Bašičević Mangelos“ (2021), te stipendija Ö1 Talentestipendium Bildende Kunst (2018) i kültüř gemma! (2018). Među izložbama na kojima je učestvovala su „Alles in Ordnung“ (Wien Museum, MUSA Startgalerie, Beč), „Crvena analiza“ (ULUS, Beograd), „Multiple singularities“ (xhibitE, Beč), „Moleraj“ (Temporary Parapet, Bratislava), „I Learned from the Best“ (DKSG, Beograd), „kunstnah/kunstfern“ (Galerie IG Bildende Kunst, Beč), „Anekumena“ (Dom omladine Beograda).

  • Dan: 03.12.2022-01.07.2023.
  • Vreme: 13:00

Povodom 25 godina Muzeja Jugoslavije

Predistorija: Osnova za razumevanje Muzeja Jugoslavije

Na oblikovanje evropskog tipa muzeja uticale su brojne prakse i koncepti sakupljanja, čuvanja i upotrebe predmeta.

Muzejska laboratorija

Otvoreno istraživanje i preispitivanje jugoslovenskog nasleđa

Muzej Jugoslavije te poziva #OSTANIUMUZEYU