Lista programa

„Sloboda narodu!” – onlajn razgovor

Muzej Jugoslavije 29. novembra u 19 časova organizuje onlajn diskusiji „Sloboda narodu!”, koja će preispitati koncept slobode iz današnje perspektive, kao i kroz prizmu dva oslobodilačka pokreta – nekadašnjeg jugoslovenskog i savremenijeg, kurdskog. Učesnici su Sanja Horvatinčić, postdoktorantkinja na Institutu za istoriju umetnosti u Zagrebu i Andrej Grubačić, redovni profesor antropologije na Kalifornijskom institutu za integralne studije i gostujući profesor na Kalifornijskom univerzitetu u Berkliju, a razgovor moderira Jovana Nedeljković, istoričarka, kustoskinja u Muzeju Jugoslavije.

„Razgovaraćemo o prostorima slobode na kojima zajednice u vrlo kompleksnim okolnostima grade društveno ustrojstvo u nadi da će ga realizovati u budućnosti. Uspostavićemo dijalog između dva emancipatorska poduhvata, koje naši sagovornici proučavaju. Jedan se tiče specifične epizode iz jugoslovenske Narodnooslobodilačke borbe u Drugom svetskom ratu, koja se odigravala u okolini Drežnice, dok je drugi, savremeniji, vezan za aktivnosti kurdskog oslobodilačkog pokreta na prostoru severoistočne Sirije i prati jedan radikalni društveni eksperiment, poznat kao Revolucija u Rožavi”, pojašnjava kustoskinja Jovana Nedeljković i dodaje:

„Dotaći ćemo se i pitanja slobode u savremenom kontekstu. Slobodu oduvek olako podrazumevamo, a zapravo moramo uvek iznova da je osvajamo. Uzimajući u obzir aktuelna kompleksna globalna dešavanja, nameće se upravo pitanje promene modaliteta i načina borbe za slobodu i njenog (ponovnog) osvajanja.”

Link za praćenje diskusije je: https://youtu.be/z6_5LiySQC8

Sanja Horvatinčić je postdoktorantkinja na Institutu za istoriju umetnosti u Zagrebu. Doktorirala je na Univerzitetu u Zadru 2017. godine na temu Spomenici iz razdoblja socijalizma u Hrvatskoj – prijedlog tipologije”. U fokusu njenog istraživanja su spomenici kao umetničke i društvene prakse (pre)nošenja prošlosti, sa fokusom na Drugi svetski rat i društvenu istoriju 20. veka. Bavi se istraživanjem na polju kritičkih studija baštine, rodnih studija i digitalne humanistike. Autorka je više naučnih i stručnih radova i vodi međunarodni projekat „Baština odozdo | Drežnica: Tragovi i sjećanja 1941–1945.”

Andrej Grubačić je osnivač Odeljenja za antropologiju i društvene promene na Kalifornijskom institutu za integralne studije, akademskog programa u čijem je fokusu anarhistička antropologija. Urednik je „Časopisa za istraživanje svetskih sistema” (Journal of World-Systems Research) i gostujući predavač u Centru za društvenu medicinu, Kalifornijskog univerziteta u Berkliju. Autor je više monografija, među kojima je i Living at the Edges of Capitalism: Adventures in Exile and Mutual Aid („Život na marginama kapitalizma: Poduhvati u egzilu i uzajamnoj pomoći”), u koautorstvu sa Deniz O’Hern, koja je dobitnik prestižne nagrade Američkog sociološkog udruženja za 2017. godinu.

Diskusija Sloboda narodu!” deo je programske celine kojom Muzej obeležava 75 godina od kraja Drugog svetskog rata. Prethodio je razgovor pod nazivom „Smrt fašizmu?”, čiji su učesnici bili Hrvoje Klasić, istoričar, profesor Filozofskog fakulteta u Zagrebu i Nikola Radić Lucati, umetnik. Ideja ove mini-serije razgovora je da, koristeći kao polaznu tačku prepoznatljivu krilaticu, koja je simbol Narodnooslobodilačkog pokreta u Jugoslaviji, preispita sadašnji odnos prema ključnim pojmovima same ove parole i antifašističkom nasleđu.

Diskusije su deo šireg programa „Razgovori o Jugoslaviji: uvod u (post) jugoslovenske studije”, koji je Muzej pokrenuo 2014. godine sa idejom da se kroz transdisciplinarni kulturološki pristup bavi analizom različitih jugoslovenskih fenomena.

  • Dan: 29.11-29.11.2020.
  • Vreme: 19:00

Povodom 25 godina Muzeja Jugoslavije

Predistorija: Osnova za razumevanje Muzeja Jugoslavije

Na oblikovanje evropskog tipa muzeja uticale su brojne prakse i koncepti sakupljanja, čuvanja i upotrebe predmeta.

Muzejska laboratorija

Otvoreno istraživanje i preispitivanje jugoslovenskog nasleđa

Muzej Jugoslavije te poziva #OSTANIUMUZEYU