Lista programa

Tribine

Prateći program izložbe Jugoslavija

 

U februaru, u okviru pratećih programa izložbe Jugoslavija od početka do kraja, organizujemo nekoliko tribina o različitim pristupima proučavanju i predstavljanju Jugoslavije. Cilj ovog programa je da se otvori prostor za razmenu mišljenja o izložbi i temama kojima se ona bavi, kao i o različitim pristupima u istraživanju i interpretaciji fenomena novije istorije. Komentari, sugestije i zaključci ovih razgovora biće korišćeni i kao smernice u formiranju nove stalne postavke MIJ.

  • 08.02. u 14 časova Studije Jugoslavije: kako istraživati i učiti o Jugoslaviji
  • 12.02. u 18 časova Sećanja na život u Jugoslaviji: prikupljanje usmenih svedočanstava o Jugoslaviji
  • 19.02. u 18 časova Jugoslovensko nasleđe: interpretacije i reprezentacije
  • 26.02. u 18 časova Predavanje Andreje Rihter o stalnim muzejskim postavkama
  • 02.03. u 17 časova Spomenici NOB-a: Mesta sećanja ili svedoci zaborava?

 

 

 

Petak, 8. februar u 14:00 – TRIBINA – STUDIJE JUGOSLAVIJE

U okviru teme Studije Jugoslavije – Kako istraživati i učiti o Jugoslaviji učesnici će govoriti o različitim pristupima, aktuelnim temama i interesovanjima istraživača da se bave jugoslovenskim nasleđem.

Učesnici: dr Aleksandar Životić, profesor na katedri za istoriju Filozofskog fakulteta u Beogradu, dr Ivan Kovačević, profesor na katedri za etnologiju i antropologiju Filozofskog fakulteta u Beogradu i dr Hrvoje Klasić profesor na Odsjeku za povijest Filozofskog fakulteta u Zagrebu.

Moderator: Tatomir Toroman

 

Utorak 12. februar u 18:00 – TRIBINA – SEĆANJA NA ŽIVOT U JUGOSLAVIJI: PRIKUPLJANJE USMENIH SVEDOČANSTAVA O JUGOSLAVIJI

Cilj tribine je razmena mišljenja na temu da li je metoda usmene istorije (oral history) i koliko primenjiva u muzejima s obzirom na to da su lična sećanja onih koji su „bili tamo“ i koji „tačno znaju“, kada je u pitanju istorija odozdo, individualna i umnogome subjektivna.

Učesnici: dr Olga Manojlović Pintar, Institut za noviju istoriju Srbije, mr Ivana Pantelić, Institut za savremenu istoriju, Maja Dubljević Documenta – Centar za suočavanje sa prošlošću iz Zagreba, Maria Glišić, Heinrich Böll Stiftung i Marko Popović, Centar za vizuelnu istoriju pri Fakultetu za medije i komunikacije u Beogradu.

Moderatorka: mr Sanja Petrović Todosijević

 

Utorak 19. februar u 18:00 – TRIBINAJUGOSLOVENSKO NASLEĐE: INTERPRETACIJE I REPREZENTACIJE

Cilj je mapiranje najvažnijih fenomena i ukrštanje mišljenja o različitim pristupima kompleksnoj istoriji Jugoslavije. Izložba Jugoslavija: od početka do kraja će poslužiti kao studija slučaja na čijem se primeru može raspravljati o metodologiji pristupa – hronološki ili fenomenološki, kroz priče malih ljudi, postavljanjem „običnog-malog“ čoveka u centar društveno-istorijskih procesa ili kroz „velike priče“ tj. političku istoriju, naglašavanjem specifičnosti Jugoslavije ili njenim postavljanjem u širi politički kontekst.

Učestvuju dr Radina Vučetić, profesorka na katedri za istoriju Filozofskog fakulteta u Beogradu, dr Ildiko Erdei, profesorka na katedri za etnologiju i antropologiju Filozofskog fakulteta u Beogradu, dr Ana Sladojević, kustoskinja i teoretičarka umetnosti i medija, dr Branislav Dimitrijević, kustos, istoričar i teoretičar umetnosti.  

Moderator: Tatomir Toroman

 

Subota 2. mart u 17:00 – TRIBINA – SPOMENICI NOB-a: MESTA SEĆANJA ILI SVEDOCI ZABORAVA?

Sa ciljem da se otvori prostor za razmenu mišljenja o različitim pristupima u istraživanju i interpretaciji fenomena novije istorije i podstakne javni dijalog o kulturi pamćenja, MIJ i Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću organizuju tribinu na kojoj će se govoriti načinima kreiranja komemorativnih praksi u Jugoslaviji kada su se spomenici NOB-u organizovano posećivali, kao i kako se menjao odnos prema mestima sećanja nakon raspada države, o tome šta nam danas ti spomenici znače i ko ih sada posećuje.

Učestvuju: Vjeran Pavlaković, Odsjek za kulturalne studije, Filozofski fakultet u Rijeci, Olga Manojlović-Pintar, Institut za noviju istoriju Srbije, Nenad Lajbenšperger, Republički zavod za zaštitu spomenika kulture Beograd, Aleksandar Ignjatović, Arhitektonski fakultet, Beograd.

Moderatorka: Sanja Petrović-Todosijević, Institut za noviju istoriju Srbije

  • Dan: 08.02-02.03.2013.

Povodom 25 godina Muzeja Jugoslavije

Predistorija: Osnova za razumevanje Muzeja Jugoslavije

Na oblikovanje evropskog tipa muzeja uticale su brojne prakse i koncepti sakupljanja, čuvanja i upotrebe predmeta.

Muzejska laboratorija

Otvoreno istraživanje i preispitivanje jugoslovenskog nasleđa

Muzej Jugoslavije te poziva #OSTANIUMUZEYU