Lista programa

Vođenje kroz izložbu „Prometenij novog veka“

Deo izložbe: Прометеји новог века

Pozivamo vas na vođenje kroz izložbu „Prometeji novog veka“ sa Jovanom Nedeljković, koautorkom i kustoskinjom Muzeja Jugoslavije i Tvrtkom Jakovinom, istoričarem i redovnim profesorom Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, koje se održava u subotu, 9. oktobra, u 13 časova u zgradi Muzeja 25. maj.

Izložba „Prometeji novog veka“, autorki Ane Panić i Jovane Nedeljković, inspirisana je 60-godišnjicom od održavanja Prve konferencije Pokreta nesvrstanih u Beogradu, a u njenom fokusu su odnosi Jugoslavije i Indije u oblasti umetnosti i kulture, kao i radovi Petra Lubarde, jednog od najznačajnijih jugoslovenskih slikara koji je imao važnu ulogu u predstavljanju Jugoslavije Nesvrstanima.

Tvrtko Jakovina je redovni profesor Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, gde predaje svetsku istoriju 20. veka. Autor je niza radova o spoljnjoj politici socijalističke Jugoslavije i jugoslovenskoj istoriji 20. veka, među kojima su knjige: „Socijalizam na američkoj pšenici“ (2002), „Američki komunistički saveznik; Hrvati, Titova Jugoslavija i Sjedinjene Američke Države 1945-1955“ (2003), „Treća strana Hladnog rata“ (2011), „Trenuci katarze. Prijelomni događaji XX stoljeća“ (2013), „Budimir Lončar. Iz Preka do vrha svijeta“ (2020).

Više o izložbi: www.muzej-jugoslavije.org/exhibition/prometeji-novog-veka

Музеј 25. мај - Изложбени простор десно
  • Dan: 09.10-09.10.2021.
  • Vreme: 13:00
  • Kapacitet: 50

Povodom 25 godina Muzeja Jugoslavije

Predistorija: Osnova za razumevanje Muzeja Jugoslavije

Na oblikovanje evropskog tipa muzeja uticale su brojne prakse i koncepti sakupljanja, čuvanja i upotrebe predmeta.

Muzejska laboratorija

Otvoreno istraživanje i preispitivanje jugoslovenskog nasleđa

Muzej Jugoslavije te poziva #OSTANIUMUZEYU