Lista programa

Vođenje sa Čedomirom Vasićem kroz „Devedesete: Rečnik migracija

Autorsko vođenje kroz izložbu Devedesete: Rečnik migracija u Muzeju Jugoslavije odvija se u subotu, 1. februara, u 13 časova u zgradi Muzeja 25. maj. Autorkama i kustoskinjama Simoni Ognjanović i Ani Panić pridružiće se umetnik Čedomir Vasić, a dolaskom na vođenje svaki od posetilaca dobija besplatnu ulaznicu za sve muzejske objekte.

Na izložbi Devedesete: Rečnik migracija učestvuje više od trideset savremenih umetnika, umetnica i umetničkih i aktivističkih kolektiva, koji se bave problemom migracija stanovništva u Srbiju i iz Srbije tokom pomenute decenije.

Jedan od njih je Čedomir Vasić (Beograd, 1948). Vasić je bio profesor na Fakultetu likovnih umetnosti i Fakultetu dramskih umetnosti, kao i na interdisciplinarnim umetničkim studijama Univerziteta umetnosti u Beogradu. Izlaže od 1969. godine na brojnim izložbama u zemlji i inostranstvu. Od 1976. bavi se videom kao izražajnim sredstvom (trake, instalacije,ambijenti). Pokrenuo je slikanje murala u Beogradu, 1983. godine. Od 1973. objavljuje stručne i teorijske radove iz oblasti vizuelnih umetosti. Član je ULUS-a od 1972. godine. Dobitnik je brojnih značajnih nagrada.

Nastanak prostorne slike, odnosno ambijentalne celine Put u Oz Čedomira Vasića, koja je deo izložbe Devedesete: Rečnik migracija, proistekao je iz konkretnih iskustava građanskog rata u Jugoslaviji devedesetih godina 20. veka.

Put u Oz kao večita nada i traženje sreće na nekom drugom mestu pokazuje se kao iznevereno očekivanje boljeg sutra i obeležje mnogih lutanja, kao i najnovije seobe naroda čiji smo svedoci poslednjih godina. Zato je pojam koji određuje suštinu ovog rada uzaludna nada, citat je iz izjave autora povodom učešđa na izložbi.

Svako od posetilaca vođenja dobiće besplatnu ulaznicu za sve muzjeske objekte (preuzimanje se vrši u objektu K25, levo od Muzeja 25. maj), a iz Muzeja Jugoslavije preporučuju svima koji žele da pogledaju ostale postavke, da dođu ranije, jer će u subotu zbog tehničkog održavanja, muzej raditi skraćeno, odnosno do 15 časova.

Свако од посетилаца вођења добиће бесплатну улазницу за све музјеске објекте (преузимање се врши у објекту K25, лево од Музеја 25. мај), а из Музеја Југославије препоручују свима који желе да погледају остале поставке, да дођу раније, јер ће у суботу због техничког одржавања, музеј радити скраћено, односно до 15 часова.

Na izložbi Devedesete: Rečnik migracija učestvuju i: Asocijacija Apsolutno, Aleksandrija Ajduković, Dejan Dimitrijević/Nebojša Šerić Šoba, Dušica Dražić, Dionis Eskorsa (Dionis Escorsa), Jusuf Hadžifejzović, Kiosk – platforma za savremenu umetnost, Milena Maksimović, Goranka Matić, Kolektiv Migrativ Art, Ana Miljanić, Milorad Mladenović, Ivana Momčilović/Loran Vanson (Lorent Wanson), Tanja Ostojić, Vesna Pavlović, Nikola Radić Lucati, Vladimir Radojičić, Vahida Ramujkić, Rena Redle (Rena Rädle)/Vladan Jeremić, Balint Sombati (Bálint Szombathy), Škart, Grupa 484, udruženje Kardan – kultura sećanja, Vojvođanski građanski centar, Združena akcija – Krov nad glavom i Žene u crnom.

Tim Muzeja Jugoslavije zaslužan za realizaciju izložbe predvode kustoskinje – autorke izložbe Simona Ognjanović i Ana Panić. Arhitekta postavke je Milorad Mladenović, a vizuelni identitet je osmislio Zoran Pantelić.

Izložba se realizuje u sklopu projekta Nova mapiranja Evrope, koji su podržali Evropska komisija kroz program Kreativna Evropa i Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije. Biće otvorena do 1. marta 2020. godine.

Povodom 25 godina Muzeja Jugoslavije

Predistorija: Osnova za razumevanje Muzeja Jugoslavije

Na oblikovanje evropskog tipa muzeja uticale su brojne prakse i koncepti sakupljanja, čuvanja i upotrebe predmeta.

Muzejska laboratorija

Otvoreno istraživanje i preispitivanje jugoslovenskog nasleđa

Muzej Jugoslavije te poziva #OSTANIUMUZEYU