Lista programa

Zatvaranje izložbe „Devedesete: Rečnik migracija”

Deo izložbe: Devedesete: Rečnik migracija

Prvog marta zatvara se izložba „Devedesete: Rečnik migracija”, a u subotu, 29. februara, i u nedelju, 1. marta, od 13 časova biće održana dva poslednja autorska vođenja sa gostima – umetnicima kroz pomenutu postavku u Muzeju Jugoslavije (zgrada Muzeja 25. maj).

U subotu će se autorkama i kustoskinjama, Simoni Ognjanović i Ani Panić, pridružiti Zoran Pantelić, jedan od osnivača Asocijacije Apsolutno, koji je takođe bio zadužen i za grafičko oblikovanje, dizajn postavke i publikacije izložbe.

Asocijacija Apsolutno nastala je 1993. godine, a njihova produkcija proistekla je iz vizuelnih umetnosti da bi se s vremenom proširila na interdisciplinarna istraživanja. Njihovi projekti često su se realizovali na javnim mestima ili lokacijama posebne namene, a u zavisnosti od ideje projekta u različitim formatima: video, štampani materijali, instalacije, akcije, site specific projekti, audio, veb projekti, itd. Umetnička aktivnost kolektiva prestaje 2005, od kada je iskustvo transferisano u nove oblike za kreiranje uslova i propitivanje umetničke produkcije i organizovanja (Centar_kuda.org, VacuumPack).

U nedelju će gosti vođenja biti glumice i glumac iz Centra za kulturnu dekontaminaciju: Marija Opsenić, Vladislava Đorđević i Nikola Malbaša, koji će kroz razgovor i performans ukazati na važnost kontekstualizacije migracija devedesetih kroz umetničke prakse, poput predstave „Čuj, mali čoveče!” Ane Miljanić, čija je dokumentacija deo izložbe.

U skladu s tradicijama pozorišta potlačenog i nevidljivog pozorišta, rediteljka Ana Miljanić osmislila je deset akcija, koje su se tokom jednog dana dešavale na svakih sat vremena u različitim delovima grada. Performans „Čuj, mali čoveče!” bio je deo festivala „Zabrinuti septembar 1997! Vilhelm Rajh u Beogradu! Žudnja za životom”, na čijoj su produkciji radili Fond za otvoreno društvo u saradnji sa Centrom za kulturnu dekontaminaciju, Kulturnim centrom REX i Kulturnim centrom Beograda.

Dolaskom na vođenje posetioci dobijaju kartu, koja važi za ulaz u sve muzejske objekte. Besplatna ulaznica preuzima se u objektu K25, levo od Muzeja 25. maj.

Na izložbi „Devedesete: Rečnik migracija” učestvovalo je više od trideset savremenih umetnika, umetnica i umetničkih i aktivističkih kolektiva, koji se bave problemom migracija stanovništva u Srbiju i iz Srbije tokom pomenute decenije.

Tokom izložbe bio je organizovan niz pratećih programa i stručnih vođenja autorki i pojedinih učesnika i učesnica kroz izložbu, kao i tribina, umetničkih događaja i specifičnih poseta za srednjoškolce.

Tim Muzeja Jugoslavije, koji je realizovao izložbu, predvode kustoskinje autorke izložbe, Simona Ognjanović i Ana Panić. Arhitekta postavke je Milorad Mladenović, a vizuelni identitet osmislio je Zoran Pantelić.

Izložba je realizovana u sklopu projekta „Nova mapiranja Evrope”, koji su podržali Evropska komisija kroz program Kreativna Evropa i Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije.

Publika može da pogleda izložbu do 1. marta 2020. godine u 18 časova.

Muzej 25. maj - Izložbeni prostor levo
  • Dan: 29.02-01.03.2020.
  • Vreme: 13:00

Povodom 25 godina Muzeja Jugoslavije

Predistorija: Osnova za razumevanje Muzeja Jugoslavije

Na oblikovanje evropskog tipa muzeja uticale su brojne prakse i koncepti sakupljanja, čuvanja i upotrebe predmeta.

Muzejska laboratorija

Otvoreno istraživanje i preispitivanje jugoslovenskog nasleđa

Muzej Jugoslavije te poziva #OSTANIUMUZEYU