16.04.2018

Selidba muzejskih predmeta – operacija depo 25

Jovana Nedeljković

Selidbe često mogu biti stresne. Mora da se pazi da li je sve dobro zapakovano, tačno obeleženo, da se nešto ne zagubi, da se tanjiri i vaza od majolike, koje je još baba donela u miraz, slučajno ne polome. U okviru obnove Muzeja Jugoslavije, pred kustose se postavio zadatak iseljavanja depoa i privremenog smeštanja predmeta u novi prostor, dok depoi ne budu renovirani i opremljeni novim mobilijarom za skladištenje. Planovi o selidbi razrađivani su do tančina, kustosi su raspoređeni u timove zadužene za svaki depo, napravljen je precizan sistem dokumentovanja kako bi sve prošlo u najboljem redu, predmeti su mesecima brižljivo pakovani i pripremani za ovaj veliki događaj. A onda, u petak 23. marta, kucnuo je čas – selidba je počela.

Prvi je na redu bio depo u kome je smeštena bogata likovna zbirka Muzeja – preko 1000 slika i grafika i oko 300 skulptura. Timu od četiri kustosa i kustoskinje pomagala je ekipa zadužena za nošenje predmeta. Za kustose koji su zaduženi za druge zbirke, fotografsku ili arheološku, ovo je bila idealna prilika da bolje upoznaju još jednu zbirku, dok su ljudi iz ekipe uživali u svojevrsnoj izložbi nekih od najznačajnijih jugoslovenskih autora. Petar Lubarda, Krsto Hegedušić, Oton Gliha, Milo Milunović, Đorđe Andrejević Kun, Frano Kršinić, samo su neka od imena čiji se radovi nalaze u likovnoj zbirci Muzeja.

Pored dela prestižnih umetnika, ova zbirka broji i preko 200 amaterskih radova ili radova nepoznatih umetnika, dela koja je Josip Broz Tito dobio na poklon, a koja su tokom selidbe, verovatno prvi put posle mnogo decenija, ugledala svetlost dana. Dok smo se divili Lubardinom Prometeju i brižljivo prenosili Augustinčićeve skulpture, imali smo priliku da se zabavimo u razgledanju pejzaža napravljenog od slame iz Zagorja i veoma realističnog portreta Tita u lovu u ramu od brezovih grana.

Stvaranje nove Jugoslavije

Jedan od skrivenih dragulja koji smo imali prilike da vidimo, a koji svakako zaslužuje da se pomene, jeste i slika Stvaranje nove Jugoslavije – delo koje bi lako moglo da se pretoči u mural u stilu Dijega Rivere u Predsedničkoj palati u Meksiko Sitiju. Nakon višednevnog rada, koji je bio koliko naporan toliko i zabavan, depo je prvi put od izgradnje zgrade Muzej 25. maj stajao prazan. Predmeti su s najvećom pažnjom, po unapred razrađenom planu, premešteni u drugi prostor, gde čekaju da budu smešteni na nove police u obnovljenom depou.

Povodom 25 godina Muzeja Jugoslavije

Predistorija: Osnova za razumevanje Muzeja Jugoslavije

Na oblikovanje evropskog tipa muzeja uticale su brojne prakse i koncepti sakupljanja, čuvanja i upotrebe predmeta.

Muzejska laboratorija

Otvoreno istraživanje i preispitivanje jugoslovenskog nasleđa

Muzej Jugoslavije te poziva #OSTANIUMUZEYU