Lista izložbi

Beograd, slobodan grad

13.10-21.10.2014.

Izložba Beograd, slobodan grad, koju realizuju Muzej istorije Jugoslavije i Arhiv Jugoslavije povodom 70 godina od oslobođenja Beograda, svečano je otvorena 13. oktobra u 13 časova u Muzeju istorije Jugoslavije i trajaće do 21. oktobra.

Kao svojevrsna zahvalnica oslobodiocima Beograda, postavka prikazuje predmete i dokumenta koja su povodom oslobođenja Beograda Josipu Brozu Titu uručili najznačajniji državnici tog vremena. Beograd, slobodan grad, je vizuelno podsećanje na izuzetni značaj koji je operacija oslobađanja Beograda posle 1287 dana okupacije imala ne samo za Beograd i Jugoslaviju, već i za sveukupnu antifašističku borbu.

Među najznačajnijim eksponatima na izložbi biće predstavljeni: sablja koju je J.V.Staljin poklonio Josipu Brozu Titu za zasluge u borbi protiv fašizma; orden Suvorova I stepena, kojim je 1944. godine Tito odlikovan za izuzetne uspehe u predvođenju trupa i vođenju ratnih operacija; telegrami čestitke koje su Titu poslali Vinston Čerčil i Palmiro Toljati; savezničko i nemačko oružje; crteži i akvareli Aleksandra Deroka koji je bio svedok borbi na ulicama grada; štampa iz tog perioda; karta evropskog ratišta u oktobru 1944. godine i dokumentarne fotografije uličnih borbi za oslobođenje Beograda.

Beogradska operacija bila je od velikog strateškog značaja za evropsko ratište jer je Beograd bio ključna raskrsnica balkanskih komunikacija i važan strategijski centar za odbranu Balkana. Hitlerovom direktivom od 16. avgusta 1944. dat mu je status “utvrđenog mesta”, što je značilo da se mora braniti po svaku cenu. Jedinice Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije brojale su 55 000 boraca i 17 500 vojnika Crvene armije. Vodile su operativna dejstva za oslobođenje Beograda protiv 30 000 vojnika korpusne grupe generala Vilhelma Šnekenburgera, koja je bila u samom Beogradu i 30. 000 vojnika generala Valtera Štetnera, koji su iz pravca Smedereva nastojali da prodru u grad. U sedmodnevnim borbama poginulo je 15 000 nemačkih vojnika, 3 000 boraca NOVJ i 960 vojnika Crvene armije. U uličnim borbama Beograđani su bili velika i značajna pomoć vojnicima oslobodiocima.

Autorsko vođenje kroz izložbu biće organizovano u subotu, 18. oktobra u 13 časova.

O eksponatima
Sablja ukrašena zlatom, dijamantima i brilijantima je lični Staljinov poklon Titu. Izrađena je u 19. ili početkom 20. veka kada je u Rusiji postojala tradicija uručivanja nagradnog oružja. Pojedino je imalo samo natpis “za hrabrost”, dok je drugo oružje bilo bogato ukrašeno dragim kamenjem. Sablja koja je uručena Titu ukrašena je sa 260 brilijanata i dijamanata i kićankom od zlatnih niti.

Orden Suvorova prvog stepena Josip Broz Tito je dobio za izuzetne uspehe u predvođenju trupa i vođenju ratnih operacija protiv zajedničkog neprijatelja Sovjetskog Saveza i Jugoslavije – hitlerovske Nemačke. Ruski orden Suvorova je ustanovljen 29. jula 1942. godine i dodeljuje se istaknutim vojnim komandantima. Prvi ga je dobio Georgij Žukov, najslavniji sovjetski komandant u Drugom svetskom ratu. Orden je dobio ime prema jednom od najznačajnih vojskovođa 18. veka , Aleksandru Vasiljeviču Suvorovu (1729. – 1800.), koji je bio jedan od nekoliko komandanata u istoriji ratovanja koji nije izgubio ni jednu bitku u kojoj je učestvovao, a bilo ih je 63.

Povodom 25 godina Muzeja Jugoslavije

Predistorija: Osnova za razumevanje Muzeja Jugoslavije

Na oblikovanje evropskog tipa muzeja uticale su brojne prakse i koncepti sakupljanja, čuvanja i upotrebe predmeta.

Muzejska laboratorija

Otvoreno istraživanje i preispitivanje jugoslovenskog nasleđa

Muzej Jugoslavije te poziva #OSTANIUMUZEYU