Lista izložbi

„Carski darovi“ na gostovanju u Kruševcu

18.05-01.06.2018.

Izložba Carski darovi, čiji su autori Veselinka Kastratović Ristić i Momo Cvijović, muzejski savetnici Muzeja Jugoslavije gostovaće od 18.maja do 1. juna 2018. godine u Narodnom muzeju Kruševac.

Izuzetno atraktivna izložba poklona koje je Josip Broz Tito dobijao od vladara širom sveta predstavlja izbor od 55 eksponata izuzetne umetničke i istorijske vrednosti, kao običaj darivanja prilikom zvaničnih državnih poseta. Josip Broz se od 1941. do 1980. godine susreo sa više od 350 šefova država, bio u 169 poseta, a po pozivu boravio u 73 zemlje.

Posetioci će imati priliku da pogledaju poklone koje je Tito dobio prilikom susreta sa članovima vladarskih porodica iz 18 zemalja Evrope, Azije i Afrike. Predmeti koji su nastali u najpoznatijim radionicama širom sveta, na izložbi su podeljeni u pet celina: arheološki, upotrebni i ukrasni predmeti, nakit i odlikovanja. Odabrani eksponati datiraju od 7. veka pre nove ere, pa sve do polovine 20. veka, a u njihovoj izradi korišćeni su plemeniti metali, drago kamenje i najfiniji porcelan.

Izložbu Carski darovi je do sada videlo preko 50.000 posetilaca, a gostovala je u muzejima u Kraljevu, Zrenjaninu, Somboru, Kikindi, Novom Sadu i Dunavvaroši u Mađarskoj.

Svečano otvaranje izložbe biće u četvrtak, 18. maja u 13 časova, u Velikoj sali.

Povodom 25 godina Muzeja Jugoslavije

Predistorija: Osnova za razumevanje Muzeja Jugoslavije

Na oblikovanje evropskog tipa muzeja uticale su brojne prakse i koncepti sakupljanja, čuvanja i upotrebe predmeta.

Muzejska laboratorija

Otvoreno istraživanje i preispitivanje jugoslovenskog nasleđa

Muzej Jugoslavije te poziva #OSTANIUMUZEYU