Lista izložbi

Carski darovi

21.07-25.08.2013.

Kroz predmete, dokumenata i fotografije, posetioci će se upoznati sa pravilima i običajima koji prate razmenu poklona državnika. Darivanje ima simboličan značaj u svim kulturama, a razmenu darova na najvišem nivou određuje precizan protokol – od izbora poklona u zavisnosti od prilike, interesovanja, ukusa i statusa osobe kojoj je namenjen i samog čina predaje, do dokumentacije koja prati dar i kasnijeg čuvanja darovanih predmeta. Među darodavcima su engleska kraljica Elizabeta II, iranski šah Reza Pahlavi, grčki kralj Pavle, kambodžanski princ Norodom Sihanuk, etiopski car Hajle Selasije…

Izložba će biti otvorena u obnovljenom prostoru Muzeja 25. maj, koji će omogućiti da carski darovi dobiju pun sjaj, na zadovoljstvo domaćih posetilaca, ali i velikog broja turista koji pokazuju izuzetno interesovanje za predmete iz fonda Muzeja istorije Jugoslavije.

Kustosi izložbe: Veselinka Kastratović Ristić i Momo Cvijović

Dizajn postavke: Mina Milovančević

Izložba će biti otvorena do 22. septembra svakoga dana, osim ponedeljka, od 10 do 20 časova.

Više informacija o eksponatima:

O bogatoj državničkoj aktivnosti Josipa Broza Tita najbolje govore podaci da se, u dugom periodu vladanja susreo sa oko 350 predsednika država i vlada, bio gost u 169 državnih poseta i boravio u 73 zemlje sveta. Prilikom brojnih susreta, dobio je veliki broj poklona koji se danas čuvaju u Muzeju istorije Jugoslavije. Pojedinim od tih poklona ponosili bi se i najveći svetski muzeji.

Među izloženim predmetima najviše je poklona kambodžanskog princa Norodoma Sihanuka sa kojim se Tito najčešće susretao: fragment hrama iz Angkor Toma, nekadašnje prestonice kraljevine Kmera koji je čuvan u muzeju pre nego što je poklonjen Titu; srebrni servis za čaj ukrašen predstavama legendarnog bića Garude (koje je po hinduskoj mitologiji nosilac boga Višnua), a posebno atraktivna je maketa carske kočije, dvokolice, izrađena od metala i drveta.

Poklon iranskog šaha Reze Pahlavija prilikom proslave 2500. godišnjice Persijskog carstva, u Teheranu 1971. je replika Ukaza Kira Velikog iz 539. godine p. n.e., poznatog pod nazivom Kirov cilindar. Taj slavni dokument, u obliku glinenog valjka, bio je postavljen unutar vavilonskih zidina kao kamen temeljac i smatra se prvim pisanim spomenikom o ljudskim pravima, jer propisuje religioznu toleranciju, ukidanje ropstva kao i slobodu izbora i profesije. Original se danas se čuva u Britanskom muzeju, a replika je izložena u zgradi UN-a u Njujorku, gde je tekst preveden na svih šest službenih jezika.

Grčki kralj Pavle I i kraljica Frederika, poklonili su Titu zlatne replike pehara sa Krita iz 15. veka p.n.e., a avganistanski kralj Mohamed Zahir, statuu Bude. Jedinstven je poklon cara Hajla Selasija Titu, povodom Prve konferencije nesvrstanih u Beogradu, 1961. godine – pribor za pisanje koji u stvari predstavlja maketu carskog prestola.

Autentičan poklon engleske kraljice Elizabete II publika neće moći da vidi, ali će saznati priču o tome kako je kraljica odlučila da Titu i njegovoj supruzi pokloni 10-12 parova papagaja i uz dar poslala detaljna uputstva o izradi specijalnog kaveza na ostrvu Vanga, kao i o navikama, parenju papagaja i sl.

Poseban segment izložbe čine odlikovanja kojim su sve predstavljene zemlje odlikovale Tita za dela učinjena u ratu i miru. Među njima se posebno izdvajaju evropska odlikovanja koja imaju najdužu tradiciju (danski Orden slona ustanovljen 1464), švedski Orden Serafima (druga polovina XVI veka) i britanski Orden kupatila (ustanovljen 1399, obnovljen 1725).

Povodom 25 godina Muzeja Jugoslavije

Predistorija: Osnova za razumevanje Muzeja Jugoslavije

Na oblikovanje evropskog tipa muzeja uticale su brojne prakse i koncepti sakupljanja, čuvanja i upotrebe predmeta.

Muzejska laboratorija

Otvoreno istraživanje i preispitivanje jugoslovenskog nasleđa

Muzej Jugoslavije te poziva #OSTANIUMUZEYU