Lista izložbi

Gostovanje izložbe TANjUG javlja: Rat je završen u Užicu

24.04-30.05.2024.

Izložba Muzeja Jugoslavije “TANjUG javlja: Rat je završen” biće predstavljena publici u Narodnom muzeju Užice 24. aprila u 13 časova u okviru programa „Užice – Prestonica kulture Srbije”.

Izložba TANjUG javlja: Rat je završen premijerno je otvorena 2020. godine u Muzeju Jugoslavije, u Beogradu, u okviru programa kojim je obeleženo 75 godina od završetka Drugog svetkog rata. S preko 9000 posetilaca, izložba je privukla veliku pažnju javnosti, uz realizovane govorno-edukativne programe, tematska vođenja, kao i privatne narative u vidu audio i video zapisa.

U fokusu izložbe je foto-kolekcija nastala radom Novinske agencije nove Jugoslavije, stvorene sa ciljem da se vestima i slikom bori za oslobođenje naroda i države i socijalnu revoluciju. Na izložbi je predstavljen deo obimne građe pronađene u Muzeju Jugoslavije,  oko 25 000 snimaka koje su od 1944. do 1947. godine snimili foto-reporteri TANjUG-a.

U Narodnom muzeju Užice posetioci će biti u prilici da vide oko 1700 izdvojenih dokumenarnih fotografija velike istorijske vrednosti.

Objektivom foto-reportera TANJUG-a (Petra Obradovića, Branka Savića i Isaka Koena) zabeleženi su najvažniji društveno-politički događaji koji su se desili u ovom periodu, uglavnom u Beogradu; skupštinska zasedanja, posete visokih stranih delegacija, partijske konferencije, konferencije masovnih političkih organizacija, politički mitinzi, parade i defilei povodom državnih praznika. U više foto-reportaža zabeležene su i aktivnosti poput rada na obnovi saobraćajnica, raščišćavanju ruševina, rada bolnica i dečjih domova, života u pojedinim selima, kao i brojna kulturna dešavanja, obnova sportskog i fiskulturnog života, te reportaže s prvih fudbalskih i košarkaških utakmica u oslobođenom Beogradu, moto-trka i fiskulturnih sletova.

Pored autora Radovana Cukića i Milice Tomić realizaciji izložbe doprinela je i saradnica na obradi fotografije Jovana Stojadinović. Arhitekturu postavke radila je Milica Lopičić, dok je za dizajn bio zadužen Mane Radmanović.

Izložba TANjUG javlja: Rat je završen biće otvorena u Narodnom muzeju Užice do 30. maja 2024. godine.

 

Povodom 25 godina Muzeja Jugoslavije

Predistorija: Osnova za razumevanje Muzeja Jugoslavije

Na oblikovanje evropskog tipa muzeja uticale su brojne prakse i koncepti sakupljanja, čuvanja i upotrebe predmeta.

Muzejska laboratorija

Otvoreno istraživanje i preispitivanje jugoslovenskog nasleđa

Muzej Jugoslavije te poziva #OSTANIUMUZEYU