Lista izložbi

Holokaust u Srbiji 1941-1944.

27.01-01.04.2012.

Izložba Holokaust u Srbiji 1941-1944. organizovana je pod pokroviteljstvom Vlade Republike Srbije, u okviru programa obeležavanja Međunarodnog dana sećanja na žrtve Holokausta. Izložbu je, 27. januara u 14 časova, otvorio ministar rada i socijalne politike u Vladi Republike Srbije, gospodin Rasim Ljajić.

Izložba Holokaust u Srbiji 1941–1944. je organizovana povodom obeležavanja Međunarodnog dana sećanja na žrtve Holokausta a u godini tokom koјe se navršava sedam deceniјa od kako јe u Drugom svetskom ratu okupirana Srbiјa bila proglašena za teritoriju „očišćenu od Јevreјa“.

Rezolucijom Generalne skupštine Ujedinjenih Nacija, usvojenom 1. novembra 2005. godine, 27. januar proglašen je za Međunarodni dan sećanja na žrtve Holokausta. Tog dana, 1945. godine, savezničke jedinice Crvene Armije oslobodile su najveći logor smrti u razdoblju Drugog svetskog rata – Aušvic-Birkenau u Poljskoj. Procenjuje se da je tokom nekoliko ratnih godina u tom logoru smrti stradalo između 1.200.000 i 1.500.000 ljudi.

„Izložba predstavlja prvi projekat takve vrste u našoj zemlji od završetka Drugog svetskog rata budući da se radi o potpunom predstavljanju najvažnijih aspekata Holokausta koji se odigrao na teritoriji naše države između 1941. i 1944. godine.“, autori izložbe.

Ministar Rada i socijalne politike u Vladi Republike Srbiјe, gospodin Rasim Ljaјić, na otvaranju izložbe je izjavio: „Veruјem da smo okupljanjem na otvaranju izložbe Holokaust u Srbiјi 1941-1944. јoš јednom pokazali i učvrstili neokrnjeno sećanje na nevine žrtve Holokausta, ali i odlučno ponovili naše odbacivanje svake relativizaciјe zločina.“

Autori izložbe: dr Momčilo Mitrović, dr Aleksej Timofejev i mr Jelena Petaković (Institut za noviju istoriju Srbije)

Autorka postavke: arh. Ozarija Marković-Lašić

Grafički dizajner postavke: Nebojša Vasiljević

Dizajn kataloga: Rastko Šurdić

Izložba će biti otvorena do 1. aprila 2012.

Realizaciju izložbe omogućilo je Ministarstvo rada i socijalne politike, Ministarstvo kulture, informisanja i informacionog društva, a podržali su Grad Beograd i Opština Savski venac.

Povodom 25 godina Muzeja Jugoslavije

Predistorija: Osnova za razumevanje Muzeja Jugoslavije

Na oblikovanje evropskog tipa muzeja uticale su brojne prakse i koncepti sakupljanja, čuvanja i upotrebe predmeta.

Muzejska laboratorija

Otvoreno istraživanje i preispitivanje jugoslovenskog nasleđa

Muzej Jugoslavije te poziva #OSTANIUMUZEYU